Спецпрокуратурата ще оповести подробности за схемата в Агенцията за българите в чужбина

Днес се очаква официална информация за това от кога и как е действала схемата за издаване на фалшиви документи за български произход в Агенцията за българите в чужбина. Вчера от специализираната прокуратура обявиха, че обвинения са повдигнати на четирима души. Сред тях са председателят на Агенцията Петър Харалампиев и главният секретар Красимир Томов.

Все още информацията около мащабната акция, започнала в ранните часове в понеделник в София, Плевен и Кюстендил, е основно неофициална. Официално беше съобщено, че разследването е за организирана престъпна група за взимане на подкупи и документни, както и длъжностни престъпления. Медиите научиха от адвоката на Петър Харалампиев – Николай Кокинов, че председателят на Агенцията е обвинен за лидер на тази група. Той, Томов и останалите двама обвиняеми са с 72-часово прокурорско задържане до изправянето им пред Специализирания наказателен съд, което се очаква късно днес или утре.

Засега е известно, че разследването е за действала с месеци схема за издаване на документ за български произход, който е ключов за получаването на българско гражданство, на лица от Македония, Украйна и Молдова. Това е  ставало чрез посредници, които намирали хора без български корени, искащи паспорти. Тарифата била 5 000 евро. Сигналът за подобни практики в Агенцията за българите в чужбина е подаден преди четири месеца в Антикорупционна комисия.

Подробностите и защо разследващите редуцираха заподозрените от над 20 до четирима души се очакват от спецпрокуратурата по-късно днес.