Спецпрокуратурата публикува още доказателства по делото срещу служители на „Тад Груп“

Специализираната прокуратура предостави допълнителна информация във връзка с разследването срещу служители на „ТАД груп“ заради хакерската атака срещу НАП.

До момента от прокуратурата съобщиха, че са налични данни за сериозни престъпления, включително опит за дестабилизация на държавата и правителството и всяване на хаос в обществото. Според обвинението доказателствата са изключително обезпокоителни, тъй като се касае за атака срещу държавността.

На 08.08.2019 г. в проведено съдебно заседание Апелативният специализиран наказателен съд взе спрямо обвиняемия Иван Тодоров най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“. Съдът се запозна с представените от Апелативната специализирана прокуратура нови доказателства във връзка с извършената хакерска атака срещу НАП.

С оглед на събраните по делото доказателства са привлечени в качеството на обвиняем три лица:

  • Кристиян Бойков за престъпление по чл.108а, ал.1 вр. чл.20, ал.2 вр. ал.1 от НК;
  • Георги Янков за престъпление по чл.108а, ал.1 вр. чл.20, ал.3 вр. ал.1 от НК;
  • Иван Тодоров  за престъпление по чл.108а, ал.1 вр. чл.20, ал.3 вр. ал.1 от НК.

До настоящия момент Специализираната прокуратурата два пъти оповести данни от досъдебното производство, а именно на 01.08.2019 г. и на 09.08.2019 г. Доказателства са разгласени след разрешение на наблюдаващия прокурор, както и след като същите са били предмет на съдебно обсъждане.

„Въпреки прозрачността, в публичното пространство продължават да се разпространяват манипулативни твърдения, които целят персонално злепоставяне на конкретни магистрати и цялостно компрометиране дейността на прокуратурата. Тревожен е подходът на определени лица, политически партии и медии да поставят собствените си амбиции над интереса на повече от пет милиона българи.“, пише в съобщението на прокуратурата.

Затова от Специализираната прокуратура след разрешение на прокурор публикува част от доказателствения материал по делото. Файловете са със заличени лични данни и не съдържат факти и обстоятелства, увреждащи интересите на трети страни, както и нецензурни думи или изрази.

Тук може да прочетете разпитите на свидетели по делото.

От специализираната прокуратура съобщават, че ще продължат да информират българските граждани по дела с голям обществен интерес, при спазване на презумпцията за невиновност и без да застрашават хода на наказателното производство.

- реклама -