Прокуратурата подхвана строежа на Детската болница, разпитват здравните министри в периода 19-21г.

Специализирана прокуратура (СП) е образувала досъдебно производство във връзка с проекта за изграждане на Детската болница, информират от пресцентъра на СП.

Нов обрат за детската болница: Според Сербезова не е отпаднал вариантът да се ползва старата сграда – Flashnews

С постановление на наблюдаващ прокурор от Специализирана прокуратура е образувано досъдебно производство за това, че длъжностно лице от Министерство на здравеопазването е нарушило и не е изпълнило служебните си задължения във връзка с възлагането и изпълнението на обществена поръчка за избор на изпълнител за изграждане на Националната многопрофилна детска болница“. Това е престъпление по чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

Протест срещу намерението на държавата да използва недовършен строеж за нова детската болница – Flashnews

Разследването по случая е възложено на следовател от отдел „Следствен“ при Специализирана прокуратура.

Работата по случая продължава. От Специализирана прокуратура обявиха, че ще дадат подробна информация предоставена след приключване на разследването.

На 11 март Специализираната прокуратура е започнала да разследва за длъжностно престъпление по повод обществената поръчка на Национална многопрофилна детска болница в София.

Това обяви говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев на брифинг.

Предстои разследване дали има извършено престъпление и от кого във връзка с проекта.

Ако се прецени, че няма престъпление от страна на министър, а от други служители в Министерството на здравеопазването, то ще бъде препратено като компетентност.

Става дума за поръчка в периода 2019 г. и е приключила през 2021 г.

Сигналът е от бившия здравен министър д-р Стойчо Кацаров, който беше част от служебния кабинет, обяви той. Той е подал сигнал във Върховна касационна прокуратура.

Наблюдаващият прокурор е възложил проверка на Агенция за държавна финансова инспекция, при което данните са подадени сигнали за финансови нарушения.

Кръстев обяви, че обяснение всеки един бивш министър, който има отношение към обществената поръчка, ще бъде разпитан.

В това число и самият подател на сигнала

– Стойчо Кацаров, ще бъде привикан като свидетел по случая.

- реклама -