Валентина Маджарова, специализирана прокуратура, дела

Спецпрокуратурата: Няма нахлуване в президентството, не са подслушвани политици

„Специализираната прокуратурата не са нахлували в президентството.

Извършиха се действия след надлежно разрешение от български съд. Те бяха въведени от секретар от президентството. Да пишем, че е налице нахлуване, е манипулативно поднесено. Може би всички погледи, но не оправдано, бяха вперени в Специализираната прокуратура след 9 юли 2020 г. В същия този ден друга прокуратура също извърши действия по разследването в президентство и с разрешение от друг, различен от специализирания, съд“.

Това обяви Валентина Маджарова – ръководител на Специализираната прокуратура.

Не са подслушвани политици, обяви тя. С изключение на едно лице, за което е имало данни от СРС за разпространение на наркотични вещества.

В Специализираната прокуратура е постигната осъдителна присъда. Имаме влязла в сила на две инстанции. Убедени сме в нашите доказателства“, уточни тя.

„По досъдебното производство е повдигнато обвинение срещу лице, което се укрива в Дубай, е като ръководител и организатор на ОПГ, който чрез други лица на извършване на подривна дейност там, където се провеждаха мирни стачни действия“, обясни Маджарова по повод обвиненията срещу Васил Божков.

Тя уточни, че той е бил подслушван.

„По делото се изготвят множество експертизи. Назначени са видеотехнически експертизи на видеозаписи. Призовани са свидетели. Множество са лицата, привлечени по това дело“, каза тя. И уточни, че делото е започнато през юли 2020 г.

Искането на правосъдния министър проф. Стоилов е законосъобразно. Доколко тази процедура е обоснована не мисля, че аз съм човекът, който да отговаря по този въпрос“, поясни тя по повод искането за отстраняването на Иван Гешев.

„Личната ми позиция, че основания за отстраняване на главния прокурор с оглед мотивите такива, каквито са изтъкнати, не са налице.

Защо сега, в този момент, можете да си обясните този въпрос“, поясни тя.

„По делото „Барселонагейт“ тече събиране на доказателства.

То е образувано за пране на пари. Бившият премиер не е разпитван. Мога да кажа със сигурност, че той е давал обяснение по казуса тогава, когато беше на етап предварителна проверка. Сега не е разпитван. Но това е тактика на разследването“, обясни Маджарова.

Иначе Маджарова смята още, че прокуратурата е атакувана, защото работи.

През миналата година са наблюдавани 274 дела, касаещи корупция, като голям брой от тях са приключили, а за 56 лица, в това число и кметове, вървят публични съдебни процеси.

От 274 престъпления, наблюдавани от спецпрокуратурата, 56 са предадени на съд. Оправдателни присъди няма.

От тези 56 души, предадени на съд, имало и кметове.

„Ние ще продължим да работим по същия начин и да спазваме закона. Факт е, че специализираната прокуратура е атакувана, но не спряхме да работим. След промени след 1989 г. има изключително развитие по темата тероризъм, шпионаж, финансова неприкосновеност на определен кръг лица.

За огромен брой лица, които са се считали за неприкосновени, вече това не се отнася.

Единствено за едно лице това не се отнася и то се намира в Дубай. Но за него има закон и ние ще спазваме в момента. Работата на Специализираната прокуратура получава изключителна оценка от европейските партньори. Никой не може да отрече, че мониторингът по тема организирана престъпност отпадна единствено заради резултатите от Специализираната прокуратура. Реши се и проблемът с телефонните измами. Прокурорите създадоха добри практики, така че лицата, извършващи измами с евросредства, да бъдат предадени на съд“, поясни Маджарова.

- реклама -