Специално за FN: Защо подаръкът за папа Франциск от чипровчани не може да бъде изненада

Сред подаръците, които днес папа Франциск ще получи в гр. Раковски е пано с надпис на български и латински „Мир на земята“. То е с размери 120 на 140 см. Изработено е от килимарките Наташа Димитрова и Йорданка Павлова от Чипровци. За десетките дни дебнене на зимното слънце, за да стане паното и какво специално има втъкано в него, пред FN разказва Йорданка Павлова.

Тя не знае точната бройка на килимите, които е изтъкала през годините. Занимава се с тъкане откакто се помни. Като малка на седянката майка й давала да тъче. От 13-14 годишна вече по-сериозно започнала да се занимава с познатия по цял свят занаят от Чипровци.

– Идеята за изработката на паното като подарък за папа Франциск е на Наташа Димитрова. Как тя стигна до Вас, за да го направите заедно?

– Наташа дойде при мен един януарски ден и ми каза –искам нещо да говоря с теб. Така и така съм решила да предложа на кмета вместо чипровски килим да изтъчем самото лого на посещението. Аз отворих в Интернет и го видях. Така започна всичко и решихме да го направим.

Кметът се консултира първо с екипа в Раковски. От там са се допитали до хората във Ватикана, които са част от екипа на папа Франциск дали може точно такъв да бъде подаръкът ни.

Използваме логото – не посмяхме да го правим преди да сме взели решение от хората, които ще го придружават.

– Трудна ли беше изработката и различава ли се паното от чипровските килими, които сте свикнали да правите?

– Ние си направихме работния картон, подсигурихме си цветовете. Искахме цветовете да са изцяло като тези в логото. За около месец и половина го направихме. Ние и двете сме пенсионерки. И двете работихме по паното през светлата част на деня от 9 до към 16 часа. За да не изгубим някоя нишка, за съобразим цветовете.

Техниката е като за чипровски килим, но фигурата е по-сложна.

По-бавно се работи, тъй като е по-сложно за изработване. Използвахме вълнена прежда на основата на памук. Купихме готова прежда, за да бъдат цветовете такива, каквито ни трябват.

– Двете с Наташа за пръв път работите в тандем. Труден ли беше синхронът за тази важна творба?

– Едната сядаше от едната страна на стана, другата – от другата. Не можехме да го разделим точно през средата, аз си правех моята част, влизах в нейната и обратното. В паното е втъкано логото на посещението на папата в България и с големи букви на български и латински е изписан надписът „Мир на земята“.

В средата е българския трибагреник, който е част от логото на посещението, втъкани са и характерни мотиви от чипровски килими – канатица, бибица и кандилце.

– За какво си мислехте докато изпод ръцете ви ред по ред се раждаше паното?

– Енергията, която се влага в работата е много важна. Трябва да имаш хубави помисли. Ако си разстроен или имаш проблем – се отразява. Затова и се постарахме много да не се коментира подаръка, за да можем по-спокойно да работим. Ние не подаряваме просто едно пано, в нашия подарък са вплетени любов, традиция, почит.

– Следите ли посещението на папа Франциск в България?

– Разбира се. Тези два дни си оставам вкъщи, без да ходя по градините и гледаме каквото предадат. Все пак хората в Раковски са наследници на чипровчани.

- реклама -