баница

Специално във FN: Ще ни открадне ли Румъния името на добруджанската баница

Румъния е на финалната права да получи правата върху името на „Добруджанската баница“. Страната е подала още през 2019 заявление за продукт със защитено географско указание, става ясно от Официалния вестник на ЕС. В началото на този месец там е публикувано заявлението, с което на другите държави се дава право да подадат възражение, ако имат такова.

Името, с което Букурещ кандидатства е „Plăcintă dobrogeană“ („Плачинта добруджана“), но начина на приготвяне и съставките са идентични на нашата „Добруджанска баница“.

Ето как я описват румънците: „… изпечено, замразено полуизпечено или замразено неизпечено тестено изделие, направено от тестени кори, с плънка от солено меко сирене, смесено с извара и яйца. Корите се правят чрез разтегляне и издърпване на тестото. Напълнените кори се навиват, нагъват и подреждат спираловидно в кръгли тави. Теглото на продукта е между 500 g и 2 000 g. Има солен вкус, който се дължи на сместа от сирене извара, яйца и кисело мляко, изпечена заедно с корите от тесто без мая“.

Земеделското министерство за Flashnews: Проучваме въпроса и ще подадем възражение

Към момента в България се събира необходимата информация относно производството на „добруджанска баница“ в нашата страна. След това предстои да се извърши координация и съгласуване със заинтересованите страни, които имат законен интерес от такова възражение, казаха за FN oт Министерството на земеделието.

„В зависимост от резултата, ще се прецени какви конкретни действия ще се предприемат от страната ни. Срокът за подаване на това уведомление за възражение до ЕК е до 3.05.2021г. В рамките на два месеца след подаването му следва да се изпрати мотивирано възражение, което ЕК проверява за допустимост и приканва страните да започнат консултации“, обясниха още от агро ведомството.

В искането си за защитено географско указание, румънците посочват, че всички етапи на производството на „Plăcintă dobrogeană“ се извършват в определения географски район Добруджа, който включва две административни области – окръг Тулча и окръг Констанца, които са в административната структура на Румъния.

За връзката между продукта и географския район, съседите ни се позовават на османския пътешественик Евлия Челеби. На страница 44 от книгата „Ценности на добруджанската идентичност“, той описва процеса на правене на „Плачина доброджана“ и се възхищава от „забележителните плаващи мелници по Дунав, истински работилници за мелене и печене, в които смляното брашно се превръща в хляб и печива“.

Производственият процес включва следните специфични етапи: получаване на суровини и съставки, приготвяне на тесто, разтегляне на кори, приготвяне на плънка, поставяне на плънка, заливане със смес от кисело мляко и яйца, печене и частично печене, бързо замразяване.

Добруджанската баница у нас е наричана още Добруджанска кавърма и диплена баница.

Разликата с витата и правата баница е, че при добруджанската корите се надиплят, след което върху тях се излива готовата смес от яйца, мляко и сирене.

 

- реклама -