Специално във FN: Как да предпазим дома си от кражби – съвети от ключари

Кражбите по време на засилените противоепидемични мерки намаляха, прокуратурата също погна дребните кражби по села и градове, но това не означава, че ние трябва да бъдем спокойни и да не предприемаме мерки за по-голяма сигурност у дома. Оставянето на открехнат прозорец е покана за нежелани гости, особено ако живеете на първия етаж.

Сега е време за отпуски, така че внимавайте! Професионалистите следят и най-малките сигнали,че ви няма у дома.

Ето няколко съвета какво да правите, за да не ви споходят крадци в дома ви.

Сменете старата ключалка

Сменете старата ключалка на входната врата с нова и модерна, която ще е в пъти по-добра и ще намали риска от взлом в жилището. Това няма да спре умели и упорити крадци, но ще откаже много други, тъй като обикновено те търсят лесните „удари“ и избягват трудните за проникване жилища. В редки случаи, когато преценят, че си заслужава рискът, нападат и такива с повишена защита, но рискът за тях е по-голям, защото ще изгубят повече време, докато проникнат и в повечето случаи следите от взлома ще личат отвън, а така се увеличава шансът съсед или преминаващ гражданин да ги забележи.

 Допълнителна защита

Не пренебрегвайте допълнителната защита за прозорци и врати на тераси. Много често крадците проникват именно от там. Една от най-разпространената алуминиева дограма, заради ниската си цена, буквално е като отворена врата за крадеца. Чрез използване на лост те повдигат прозореца или вратата и тя се откача от пантите. След което с лекота проникват, като затварят след себе си, така че да разполагат с повече време да огледат всичко в жилището без да има външни признаци, че са проникнали. Защита срещу този метод на проникване е поставянето на насрещници и специална допълнителна защита за дограмата. Това предотвратява отварянето им, но да не забравяме, че те винаги може да счупят или изрежат прозореца, макар че така взломът ще личи, а крадците ще бързат да откраднат всичко ценно и най-вероятно няма да открият добре скрити от вас ценности. Колкото повече време те имат във вашето жилище, толкова повече ценности ще отмъкнат.

 Не публикувайте снимки в социалните мрежи от почивката ви

Не публикувайте снимки в социалните мрежи от почивката ви, докато не се завърнете в жилището си. Това е покана за нежелани гости, които са ви „приятели“ в социалните мрежи, маскирани понякога и като фалшиви профили на красиви жени или мъже. Сами разбирате, че когато споделяте много лична информация там, това помага на обирджиите да се подготвят за един професионален удар. Особено ако разполагате с повече финанси или имате скъпо обзавеждане и електроуреди, които се виждат на снимки в интернет пространството.

Инвестирайте повече

Инвестирайте повече в сигурността на вашия дом. Всеки лев, инвестиран в сигурността на жилището се отплаща десетократно. Ако заради дребен пропуск в сигурността, като например не сте поставили защита на вратата на терасата и крадец проникне – колко много загуби ще имате от това? Крадците са майстори в търсенето на скрити пари и ценности.Ако разполагат с достатъчно време, те ще преобърнат къщата ви с краката нагоре, но ще открият и най-добре скритите ви пари и бижута. Не пестете пари от модерни заключващи системи, защото чувството да се събудите от шума на проникващ в жилището ви крадец е ужасно и не се забравя лесно.

Оставя страх и отпечатък в съзнанието на живущите за години напред, а нарушено ли е спокойствието в собствения ви дом, няма смисъл от всички пари в банковата ви сметка. Спокойствието е здраве, пазете го!

Използвайте професионален ключар

Използвайте професионален ключар за монтаж на системи за сигурност, ключалки, брави, насрещници, блиндирани врати и други. Всички знаем, че колкото е по-голям градът, толкова шансът за грабежи е по-голям, тъй като в него живеят много хора и по-трудно се намира извършителят. В малките населени места крадците са обичайните познати на полицията, а всяко ново лице прави голямо впечатление на местните. По тази логика, сами се досещате, че в София стават може би най-много кражби в страната.

- реклама -