спецсъд
сн. БГНЕС

Специализираният наказателен съд е бил най-натовареният съд през 2020-a

Общо 6418 са постъпилите през 2020 г. дела в Специализирания наказателен съд, съобщи председателят на съда Мариета Райкова по време на представянето на Годишните доклади за дейността на специализираните съдилища за 2020 г.. От тях 174 са същинските наказателни дела и 6244 частни дела. Постановени са 45 присъди, 42 са прекратените дела, а 72 са разрешени със споразумения, обобщи още тя.

През годината са разгледани 1363 дела, каза още Райкова и определи Наказателният съд като един от най-натоварените.

В Апелативния специализиран наказателен съд през миналата година са постъпили 680 дела – 52 въззивни дела от общ характер и 628 въззивни частни дела, отчете председателят на съда Георги Ушев.

През 2020 г. са постъпили 71 искания за СРС-та, съобщи още той, цитиран от БНТ.

сн. БГНЕС

Председателите на специализираните съдилища още веднъж препотвърдиха позицията против тяхното закриване, какъвто дебат бе повдигнат след приемането на първо четене на промени в Закона за съдебната власт и НПК. На въпрос защо председателят на ВКС Лозан Панов не изрази подкрепа за магистратите по този въпрос, председателят на Апелативният специализиран съд Георги Ушев отговори: „Аз лично не съм и очаквал подкрепа от него“.

Според магистратите с евентуалното закриване на специализираното правосъдие се засяга независимостта на съдиите.

„Не се притесняваме за нашия статут. Ако желаем, ние можем да остане в съдебната система. Това, което ни притеснява, е накърняване на нашата зависимост при разглеждане на делата“, посочи той за законопроекта.

- реклама -