прокурор прокуратурата, ОЛАФ, МВР, разследване, търговия с влияние прокуратурата, досъдебни производства, избори лидер, партия, шпионство, прокуратура заподозрян, убийство, Бояна, прокуратура

Специализираната прокуратура даде политически лидер на съд за шпионаж

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Н. М. – лидер на политическа партия, за това, че се е поставил в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна.

В хода на разследването бяха проведени множество процесуално-следствени действия – разпит на свидетели, претърсване, изземване и личен обиск,  изготвени бяха две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на веществените доказателства, събрани са относими към предмета на доказване справки и документи.

Досъдебното производство бе образувано по реда на чл.212, ал.1 от НПК.

Припомняме, шпионският скандал с Николай Малинов избухна през септември 2019 г.

От обвинението тогава обявиха, че са открили негова докладна записка, в която подробно описва как геополитическата ориентация на България може да променена от прозападна на проруска.

Имало и конкретни стъпки как да стане това. В документа се описва и как ключови предприятия, които преди фалита на КТБ бяха под контрола на Цветан Василев, трябва да останат в руската орбита. Споменават се Виваком, оръжейният завод „Дунарит“ и други.

Малко след като бе арестуван и пуснат под гаранция, Малинов бе в Москва, за да получи орден от президента Владимир Путин. Съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд, който разреши тогава на Малинов да напусне страната, стана първият български гражданин, санкциониран от Вашингтон заради данни за корупция.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

- реклама -