Пуерто Рико

По спешност: Евакуираха 70 000 души в Пуерто Рико заради пробив в язовир

Над 70 000 жители на Пуерто Рико трябваше да се евакуират спешно, след като препълнен от проливните дъждове язовир започна да се пропуква.

По данни на АФП става дума за хидротехническата структура в близост до река Гуахатака, като инцидентът е свързан с последиците от разрушителния ураган „Мария“.

„Всички райони около Гуахатака трябва да се евакуират ВЕДНАГА. Животът на всички е в ОПАСНОСТ“, написаха от Националната метеорологична служба на страната в своя „Туитър“ акаунт. И впоследствие добавиха, че наводнението надолу по течението вече е започнало.

Ако язовирната стена се срути изцяло, специалистите смятат, че водата ще залее цялата долина около реката и последиците ще са катастрофални.

В последните дни Пуерто Рико се бори постоянно с опасни наводнения, след като ураганът „Мария“ премина през острова рано в сряда.

Губернаторът Рикард Росело дори я нарече „най-опустошителната буря от един век“ насам, след като тя унищожи със силата си почти цялата електроенергийна и телекомуникационна инфраструктура на страната. По предварителната оценка на този етап ураганът е отговорен и за 13 смъртни случая.

- реклама -