Спешно в НС: Нинова събира ПП, ИТН и ДБ за преговори заради кризата с КЕВР

Спешно в НС: Нинова събира ПП, ИТН и ДБ за преговори заради кризата с КЕВР. Решението на Конституционния съд, че председателят на КЕВР е избран противоконституционно, блокира работата на КЕВР.

Това заяви вицепремиерът в оставка Корнелия Нинова

в кулоарите на Народното събрание. Нинова пристигна в парламента за извънредна среща с ръководството на четирите формации, с които се водят преговори за правителство.

„Няма орган, който да определи цените на газ, парно, ток, вода. Не можем да въведем двете тарифи – едната за хора с по-малко потребление и по-бедни, едната за такива, които си топлят басейните и палатите.

Не можем да въведем понятието енергийна бедност

и да определим помощи, на фона на задаващите се трудни месеци“, категорична беше Нинова.

Корнелия Нинова
По думите ѝ това създава и нов проблем около формирането на правителство. „Чувам депутатите от вчера, че им трябват четири седмици за избора на нов ръководител на КЕВР“. По думите ѝ е неразумно да се чакат четири седмици, в които БСП трябва да задържи мандата.

„Не мога да държа мандата безкрайно. Въпреки, че конституцията не ни ограничава във времето, не е морално спрямо обществото“.  Нинова обясни, че на срещата ще бъдат обсъдени ясно срокове и ще се търсят конкретни решения за преодоляването на кризата.

„Не мога да потвърдя, че следващата седмица ще има

 номинация за министър-председател“, това заяви по-рано председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров в кулоарите на Народното събрание.

„Имаме днес до края на деня да предоставим нашите коментари. В момента текат съгласуванията в комисии и по ресори, така че до края на деня ще имаме коментари. Аз съм ги прегледал предложенията.

Някои от тях са неприемливи, но няма да давам сега коментари,

защото имаме вътрешна процедура до средата на деня, в който ще съберем от всички ресори коментари, след което ще ги обсъдим и съгласуваме с останалите партии“.

„Това са коментари по същество, които едва ли ще наклонят везните в една или друга посока относно преговорите“, допълни Гюров.

„На този етап не сме водили директни преговори с тях,

така че не мога да коментирам. Това, което се случва в зала и в комисии, има някаква конструктивност“, отговори Гюров на журналистически въпрос дали „Има такъв народ“ са станали „по-сговорливи“.

Балабанов: Напуснахме коалицията, защото не сме мафия

„Напуснахме коалицията, защото не сме мафия. Вече не виждам спекулации за това кой е мафия“. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

„Нормално и по човешки минаха разговорите. Началото на другата седмица ще има втори кръг от преговори относно имената за проектокабинет. В момента диалогът остава отворен и ще видим какви имена ще бъдат предложени“, обясни той.


Той подчерта, че ИТН ще приеме правилата за КПКОНПИ.

„Надявам се, че, ако има разум и не се налагат постоянно конкретни имена, може да имаме една нормална комуникация“, добави Балабанов. По думите му партията, която вкара държавата в избори в момента, ще е основният виновник.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено