АстраЗенека
сн. БГНЕС

Спешни срещи на СЗО и ЕМА по случая с АстраЗенека

Ръководителят на Световната здравна организация заяви, че експертите на агенцията за безопасност на ваксините ще се срещнат във вторник, за да обсъдят ваксината на АстраЗенека, след като редица страни спряха употребата й поради опасения от образуване на тромби.

„Консултативният комитет на СЗО по безопасността на ваксините преглежда наличните данни, поддържа тясна връзка с Европейската агенция по лекарствата и ще заседава утре„, каза Тедрос Аданом Гебрейесус на брифинг за пресата.

Европейската агенция по лекарствата от своя страна заяви, че ще проведе „извънредна среща“ в четвъртък по отношение на ваксината на АстраЗенека, добавяйки, че ползите от нея все още надвишават рисковете.

EMA заяви , че ще „прегледа допълнително информацията“ във вторник и ще „свика извънредно заседание в четвъртък, за да направи заключение относно събраната информация и всички допълнителни действия, които може да се наложи да бъдат предприети.“

Регулаторът по лекарствата в ЕС извършва внимателна проверка доколко безопасна е ваксината за Covid-19 на АстраЗенека, след като съобщения за смъртни случаи след образуване на тромби доведоха до спиране на употребата й в няколко държави, съобщава АФП.

„Проучваме внимателно всички данни, особено случаите с фатален изход, които са докладвани“, каза ръководителят по ваксинационната стратегия и заплахи за здравето на Европейската агенция по лекарствата Марко Кавалери пред здравната комисия на Европейския парламент.

Кавалери говори след като Германия обяви, че преустановява употребата на ваксината, точно преди Франция и Италия да последват примера й.

Но докато данните се преглеждат, Кавалери каза, че EMA засега „не вижда никакъв проблем в продължаването на ваксинационната кампания, използваща тази ваксина.“

Коментарите дойдоха в същия ден, когато най-големите държави-членки на ЕС се присъединиха към други държави като Норвегия, Дания и Тайланд, в спирането на употребата на ваксината на АстраЗенека. Решенията бяха описани като „предпазни мерки“ в очакване на по-нататъшен анализ дали има някаква причинно-следствена връзка между ваксината и смъртните случаи и други съобщени странични ефекти при хора след инжекции.

- реклама -