парламент, зелен сертификат, комисия, депутати

Спешна среща в парламента: БСП отказа да подпише коалиционното споразумение

Една от партиите, преговарящи за съвместно управление, е възразила на коалиционното споразумение, което се очаква да бъде подписано днес. Това обяви зам.-председателят на Народното събрание Ива Митева (ИТН) пред bTV.

Тя подчерта, че това не е „Има такъв народ“. Сега лидерите на „Продължаваме промяната“, БСП, ИТН и „Демократична България“ се събират на спешна среща в парламента, за да се прецизират текстове. Митева също е била помолена да присъства на координационния съвет. Очаква се да се обсъждат законодателни приоритети.

„От наша гледна точка сме изчистили всичко, много внимателно сме се запознали със споразумението. Имахме претенции за изчистването на формулировки. От политическа гледна точка имахме някои въпроси – по отношение на назначенията и конкурсите, които ще се провеждат в съответните ведомства. (…) Мисля, че изчистихме текста“, обясни зам.-председателят на НС.

Ген. Атанас Атанасов и Корнелия Нинова също бяха забелязани в парламента тази сутрин.

Новината, че една от партиите отказва да подпише, идва на фона на съобщеното по-рано, че „Демократична България“ е одобрила текстовете в споразумението. 

Така единствената възможност остава БСП да е решила да се оттегли от подписването. Решение за одобрение на текстовете трябваше да се вземе на Пленум на партията, който вече беше отложен веднъж.

Минути след като стана ясно за спешната среща, информацията, че именно БСП има възражения, се потвърди:

„Искаме в детайли всичко да бъде изпипано. Няма нищо странно в това“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите й, в третата част от споразумението – законодателната, партията има предложения за допълнения, които касаят социалната сфера.

- реклама -