машините машинно гласуване ЦИК средства

Спешна среща между ЦИК и МВР заради проблеми с доставките на машините за гласуване

Централната избирателна комисия покани на спешна среща директора на Националната полиция главен комисар Христо Терзийски. Причината – получени сигнали за проблеми с доставката на машините за гласуване, обявиха от Централната избирателна комисия.

От фирмата доставчик „Сиела Норма“ твърдят, че има проблем с графиците на доставка до секционните комисии, като твърдяха, че това е по вина на органите на МВР.

Проблеми са установени в Софийска област, Враца и 23-ти район в София град.

След среща с ръководството на полицията и фирмата доставчик на машини за гласувате ЦИК констатираха, че има единични проблеми по доставката и монтажа на 3-те хиляди машини за гласуване.

Директорът на Главна дирекция „Полиция“ главен комисар Христо Терзийски беше категоричен, че полицията изпълнява ангажимента да охранява доставката на машините до помещенията, където се монтират. Полицията се съобразява с графиците на районните комисии, които предават машините на секционните.

„На много от местата вашите техници не знаеха, че сутринта като отидат в 6.00 часа и си получат машините, те смятаха, че едва ли не ще отидат в СИК-овете и изборните места, ще ги монтират и ще си заминат. Няма как да стане при условие, че не са отворени самите секции“., каза Терцийски.

Директорът на фирмата, която е доставчик на машините, „Сиела Норма“ Иван Тодоров подчерта, че фирмата не разполага с графика, по който районните комисии предават машините на секционните. На места се налага техниците да изчакват с часове, което е притеснението:

„Този график, за който ние не знаем, никой не ни е уведомил, може би е идеален. Просто ни притеснява това, че до 12, 13, 14, 15 и 16 часа дори, на много от местата хората трябва да седят и да чакат“.

„Ако имаме желание и воля нещата да се случат, то ще се случат“, обощи след срещата секретарят на Централната избирателна комисия Севин Солакова

- реклама -