сн. БГНЕС

Спешна помощ: Цялата система е претоварена

Цялата система е претоварена, включително и болниците. Това заяви на брифинг рано тази сутрин говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

Между 470 – 500 са повикванията за 12-часово дежурство към спешните медици. От тях 50 са пациентите с COVID-19, които се преглеждат и оставят в дома. Между 30 – 40 са пациентите, които се преглеждат и хоспитализират, съобщиха от Спешната помощ.

За 7 дни са получени 1482 COVID-сигнала, от тях тези за деца са 129. Вирусът се подмладява, заяви още Катя Сунгарска.

Сунгарска отправи апел към гражданите.

 „Моля ви, пощадете всички, които работят в здравната система. Не можем да се справим с такъв тежък наплив. Моля ви, спазвайте мерките, пренаредете си приоритетите за известно време – кое ви е важно и кое не. Кому е нужно да се бутаме всички в моловете?”.

„Молим пациентите, от които може би една част от тях не са пациенти, а са притеснени, да търсят личните си лекари, а не нас, защото хората, които имат нужда от Спешна помощ понякога не могат да се свържат с нас”, призова още Сунгарска.

Доста пациенти се обаждат по телефона с въпроси за тяхното състояние. Или пък такива, които са с поставена ваксина да задават въпроси. Диспечърите приемат по 100 такива обаждания по телефона, съобщиха от Спешна помощ и призоваха хората да търсят личните си лекари за консултация, а да не задържат диспечърите, които отговарят на телефона за спешни повиквания.

- реклама -