Спешна помощ
сн. БГНЕС

Спешна помощ моли хората за търпение, само за ден петима лекари са диагностицирани с COVID-19

Петима лекари от Спешната помощ в София са диагностицирани с коронавируса само за ден. Това съобщи говорителят Катя Сунгарска пред Националното радио.

Всекидневно между 15 и 20 екипа на Спешна помощ работят в столицата, което е крайно недостатъчно. За населението на София по стандарт се изискват минимум 80 екипа.

„Всички лекари полагат извънреден труд. Работят в абсолютно организация. Идват и помагат да работните смени. Взимат се всички мерки за безопасност. Спешна помощ е първата линия на първата линия“.

Не липсват обаждания от пациенти, които крият COVID симптоми, което подлага на риск екипите. „Много често гражданите не ни казват истината – съзнателно или не“.

Голяма част от болничните легла, определени за пациенти с COVID в столицата, вече са изчерпани.

Това допълнително забавя екипите, които са в постоянна връзка с центъра за триаж на пациенти, който започна да работи от началото на септември в Инфекциозна болница.

Докато линейката пристигне в болница със свободни легла за пациенти с коронавирус, се случва мястото вече да е заето.

„Това също ни затруднява, защото всяко ходене от болница на болница с пациента вътре е време… И вчера се случи с наш екип – от 9.00 часа сутринта успя да хоспитализира пациента едва в 13.30 часа. Този екип и тази линейка бяха извън възможността да се отзовават на сигнали“, обяснява Сунгарска.

По думите й рискът от дефицит на лекари е голям. „Молим хората да имат  търпение. Даваме всичко от себе си с ресурса, с който разполагаме“.

 

- реклама -