Спешен зов за помощ: Майчин дом търси кръв

Спешен зов за помощ: Майчин дом търси кръв за млада майка. Търсят се кръводарители с рядка кръвна група АВ (+) за млада майка.

Зори Атанасова Георгиева е на 28 г. и

има 2-годишно детенце. В момента жената се намира в Централна реанимация на болницата.

Дарителите с кръвна група  АВ (+),

които искат да помогнат, трябва да го направят в Национален център по трансфузионна хематология, като посочат имената на пациентката и болница СБАЛАГ “Майчин дом”.

Каква е  процедура за даряване на кръв?

Попълва се въпросник относно вашето здравословно състояние.

Следват:

  • Преглед и личен разговор с лекар.
  • Предварително изледване на кандидат кръводарителя – вземат се няколко капки кръв от пръста за експресно определяне на кръвна група и хемоглобин. Ако хемоглобинът е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се разрешава.
  • Кръводаряване – количеството на дарената кръв е между 405 и 450 мл. Сакът, в които тя се събира, има специален разтвор с обем 63 мл. Той подържа живота на кръвните клетки и благодарение на него кръвта и кръвните съставки запазват лечебните си качества в срок до 36 дни.

Важно: Ако по време на кръводаряването дарителят се почувства зле, процесът на кръвовземане се преустановява. В този случай дарената кръв няма качества да се прелее на пациент, но не се изхвърля. Използва се за производство на кръвни продукти с определен лечебен ефект.

Описаната процедурата трае най-много 40 мин.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено