Лим

Спасителят от река Лим стана официално български гражданин

Сърбинът Сафет Баличевац, оказал първа помощ след катастрофата край река Лим, в която през 2004-та загинаха 12 деца от Свищов вече е български гражданин.

Той получи документите си за самоличност от вицепрезидента Илияна Йотова днес на специална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

„Горди сме, че достоен и смел човек като Вас е пожелал да стане един от нас. Вие получавате правата на всеки български гражданин, където и да се намира по света. Както повеляват Конституцията на Република България и българските закони“, посочи Йотова.

Вицепремиерът посочи, че действията на спасителите от Лим са добрият пример как постъпват истинските хора, пример са за това, че който иска да направи добро, може да го стори и със завързани ръце, както е казал Достоевски.

 

„Каквито и силни думи да произнесем днес в знак на признателност към Вас, към всички спасители в река Лим – те ще звучат слабо. Ще звучат слабо на фона на трагедията, почернила не само няколко български семейства, а цяла България, която изгуби без време свои чеда“, отбеляза вицепрезидентът.

 

- реклама -