Спасителният екип, който търси Боян Петров, е излетял от летището в Катманду към връх Шиша Пангма

Спасителният екип, който търси Боян Петров, е излетял от летището в Катманду към връх Шиша Пангма. Това става ясно от публикация на Dream Wanderlust в социалната мрежа „Фейсбук“

Спасителният екип на хеликоптера вече започна операцията по търсене на изчезналия алпинист Боян Петров тази сутрин.

Времето е умерено добро за провеждане на операцията. Екипът се движи към връх Шиша Пангма. Днес екипът трябва да извърши финално търсене на Боян, преди да се стигне до някакво заключение.

В посолството на Република България в Пекин на 6 май постъпи информация от Тибетската алпинистка асоциация, че българският алпинист Боян Петров е в неизвестност от 3 май 2018 г. Боян е участвал в експедиция в Хималаите заедно с още 10 души – 1 унгарец, 5 италианци и четирима водачи от непалски произход. Според получената информация неговата липса е била забелязана от участниците в експедицията в района на Шиша Пангма на около 7500 м надморска височина.

Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват. Организаторите на експедицията съобщиха в профила си във „Фейсбук“, че Боян е започнал да се катери към връх Шиша Пангма на 29 април и оттогава не се е връщал в базата.

Българското правителство положи всички усилия, за да организира издирването на Боян Петров. За целта министър-председателят Бойко Борисов и министърът на външните работи Екатерина Захариева се срещнаха на 9 май с посланика на Китай в България – Н. Пр. Джан Хайджоу, тъй като китайската държава оказа най-бърза подкрепа и помощ в спасителните акции, в които се включиха над 80 спасители.

- реклама -