Спасителните хеликоптери спряха издирването на Боян Петров

Трите спасителни хеликоптера включени в спасителната операция на българския алпинист Боян Петров, не могат да продължат издирването над 5 хиляди метра заради бурен вятър. Това съобщава агенция Фокус.

Реалната им цел е височина около и над 7000 метра, където са лагер 2 и лагер 3, все още недостигнати от екипите, които действат по земя.

Очакванията са по-късно днес вятърът да утихне и хеликоптерите да продължат търсенето.

Според прогнозите спасителите имат два дни – днес и утре, за да намерят Петров, тъй като времето ще се влоши и ще има опасност за самите тях.

Посланикът на Китай информира лично президента за спасителната операция

Президентът Румен Радев проведе среща на „Дондуков“ 2 с посланика на Китайската народна република у нас Джан Хайджоу. Той е запознал държавния глава с хода на спасителната операция за откриване на изчезналия български алпинист Боян Петров.

Подчертано е, че в издирването от китайска страна участват 80 спасители, както и хеликоптери.

На 3 май в Хималаите изчезна българският алпинист Боян Петров, който в рамките на програмата „Българин – 14х8000“ покори десет върха с височина над 8000 метра. Алпинистът е част от група от десет души, която се беше насочила към връх Шиша Пангма (8027 м.). Неговото изчезване беше забелязано на височина от 7500 метра. При издирвателна операция на 6 май бяха открити палатка и спален чувал, но поради влошените метеорологични условия издирването временно беше прекратено.

Жената до Боян Петров – Радослава Ненова, обяви дарителска сметка, в която се събират средства за спасителната операция на алпиниста.

„Не знам до колко е подходящо, но ето че го направих. Сметка за спасителната акция на Боян. След време застрахователите би трябвало да възстановят пари, но след време не ми върши работа аз имам само СЕГА”, пише във Фейсбук Ненова.

Мога да посоча Paypal ако е по-удобно desertrose_lili@yahoo.com

Радослава Георгиева Ненова

BG32 UNCR 7000 1523 2695 49

UniCredit Bulbank UNCRBGSF

- реклама -