Спасителна мисия: Най-вкусната козуначена торта с пухкав крем и плодове

Спасителна мисия: Най-вкусната козуначена торта с пухкав крем и плодове. Остатъци от козунак? Превърнете ги в неустоима домашна торта!

След Великден често оставаме с половин козунак, който бавно губи мекотата си. Вместо да го оставите да изсъхне напразно – превърнете го в сочна, ароматна торта с крем маскарпоне, плодове и капка ликьор. Резултатът? Десерт, който ще ви накара да съжалявате, че нямате още от онзи стар козунак, пише Actualno.com.

Какво представлява тортата от козунак?

Тази торта е своеобразен хибрид между шарлота и тирамису. В нея филии козунак заменят блатовете, а ароматен сироп с мляко и ром връща сочността. Кадифен крем от маскарпоне и сметана обгръща всяко парче, докато плодове и ядки внасят свежест и текстура.

Необходими продукти (за форма 22 см):

За основата:

600 г козунак (леко изсъхнал)

За сиропа:

400 мл прясно мляко
3 с.л. кафява захар
50 мл тъмен ром (или портокалов сок)
1 ч.л. канела

За крема:

250 г маскарпоне
200 мл течна сладкарска сметана
100 г заквасена сметана
80 г пудра захар
1 ч.л. ванилов екстракт

За пълнежа и декорация:

250 г пресни ягоди или малини
2 с.л. филирани бадеми (запечени)
Кора от 1 лимон

Стъпка по стъпка: Как да я приготвите

Нарежете козунака на равни филийки. Ако коричката е твърда, я отстранете.

Пригответе сиропа: Загрейте млякото със захарта, канелата и рома, докато захарта се разтвори. Охладете леко.

Разбийте сметаната до меки върхове. В отделна купа смесете маскарпонето, заквасената сметана, пудрата захар и ванилията. Внимателно добавете разбитата сметана.

Редете тортата: Във форма с подвижен ринг подредете първи слой козунак. Напоете с четка със сироп. Намажете крем и поръсете с нарязани плодове. Повторете слоевете.

Охладете поне 4 часа, най-добре за една нощ. Преди сервиране поръсете с бадеми и лимонова кора.

По желание залейте с разтопен шоколад и сметана за огледален завършек.

 

Съвети за още по-вкусен резултат

Сиропирайте внимателно – топлият сироп с четка е по-добър от потапяне.
Играй с вкусовете – замени рома с амарето или кафе за по-изискан резултат.
Добави хрупкав акцент – орехи или бисквитени трохи между слоевете.
Извън сезона? – ползвай сладко от вишни вместо пресни плодове.

Варианти за всеки вкус

С шоколадов козунак: използвай лешников ликьор и украси с натрошен черен шоколад.
Постен вариант: замени млякото с кокосово, използвай растителен крем.
Френски привкус: направи крем с жълтъци, топло мляко и желатин за ефект „крем брюле“.

Заключение: От остатък до изкушение

С тази рецепта старият козунак се превръща в нов готварски хит. Вкусна, лека, свежа – тортата съчетава празничния аромат с практична икономия. Следващия път, когато се чудите какво да правите с изсъхнал козунак – вече знаете отговора.

- реклама -