Боян Петров
Снимка: Фейсбук - Dream Wanderlust

Спасителите показаха фланелката и инсулина на Боян Петров (СНИМКА)

Спасителите показаха фланелката и инсулина на Боян Петров, чието издирване приключи по-рано днес.

Екипът по въздушното търсене на българския алинист Боян Петров приключи действията по спасителната акция, пишат от „Dream Wanderlust“ на официалната си страница във Фейсбук. В заключение: Не са открити следи както от екипа по търсене на земя, така и от въздушния. Чака се официалното изявление на правителството, в случай че трябва да се извърши допълнително търсене.

„Изпратихме всички доклади на българското правителство. Сега те ще вземат решение дали да продължим търсенето. Беше ни дадено разрешение да търсим Боян Петров до днес“, пишат от спасителния екип. 

Ето и цялото изявление:

„В 7:51 ч. непалско време излетяхме заедно с двама българи, в търсене на българския алпинист Боян Петров. Отново прелетяхме над Шиша Пангма и бавно се спуснахме до базовия лагер с надеждата да намерим някаква следа. Изкачихме се по-нагоре и  претърсихме и долните части на планината. Целият издирвателен полет над Шиша Пангма продължи 1 час и 30 минути. За съжаление, не намерихме никаква следа от Боян. 

Шерпите достигнаха на 10 метра от върха по земя, след което се върнаха в базовия лагер. Те са намерили някои от вещите на Боян – инсулин, медицински комплект с някои енергийни гелове и неговата фланелка в лагер 3.

Бихме искали да благодарим на Посолството на България в Ню Делхи, Индия, Пекин, Китай и неправителствената му част в Непал, на Непал за гражданско въздухоплаване, Министерство на вътрешните работи на Непал, които координираха в цялата мисия за търсене, подготвяха документи и всички формалности за разрешаването на летене. 

Специално бихме искали да благодарим на двамата българи – Кирил Петков и Петко Кирилов Петков, които бяха в Непал от 10 май 2018 г., за да улеснят тази мисия. Техните непрекъснати усилия, комуникация и координация по време на спасителната операция за Боян са похвални.

Бихме искали да благодарим на българския народ, на медиите и на хората, занимаващи се с операцията по издирването на Боян. С посланията и подкрепящите думи наистина бяхме мотивирани да вървим напред в тази мисия.

Благодарни сме на нашите пилоти, спасителни специалисти, техници и всички членове на екипажа, които се опитаха да потърсят алпиниста-ветеран Боян Петров“. 

 

- реклама -