Боян Петров
Снимка: Фейсбук

Спасителите не откриха Боян Петров в лагер 2 на Шиша Пангма, издирването по въздух – без резултат (СНИМКИ)

Алпинистът Боян Петров не беше открит в Лагер 2 на осемхилядника Шиша Пангма.

По-рано днес там бяха забелязани две окопани поставени палатки и шерпите се придвижваха бързо натам, за да видят какво има вътре. Това е последната информация от екипа на алпиниста, който обобщава данните от спасителната акция в Хималаите, предава bTV.

Източник: Simrik Air

Деян Петков, част от Ситуационния център в София, отрече информацията за палатка в Лагер 3. По думите му това означава, че или алпинистът я е взел със себе си надолу, или е била издухана от вятъра.

Източник: Simrik Air

За съжаление, няма добри новини и от акцията за издирване по въздух

Спасителната акция не откри следи от алпиниста Боян Петров под върха Шиша Пангма. В официално съобщение на Simrik Air, които организират издирвателната операция, се казва, че двата хеликоптера с екипажи са излетели в 7:30 ч. китайско време.

„Направихме най-добротo, на което бяхме способни и прелетяхме над връх Шиша Пангма, достигайки най-високата точка. Не оставихме необърнато камъче в преследване на успеха на мисията”, се казва в съобщението на спасителите.

Източник: Simrik Air

„Хеликоптерите летяха над Шиша Пангма и се доближиха до забелязаните обекти, за да направим видео или снимки, и едновременно с това търсихме в различни части. След това хеликоптерите се върнаха в базата и екипажът ни изучи забелязаните обекти. Установихме, че това не бяха следи от човешка дейност, а камъни и скали”.

Източник: Simrik Air

Тази сутрин в 2:30 ч. българско време (5:30 ч. непалско) излетяха два хеликоптера с екип от по двама пилоти, двама спасители и техник. За първи път Китай допуска на територията си непалски хеликоптери.

100 китайски спасители са ангажирани със спасителната операция по земя. Отделно, няколко шерпи, които вчера останаха да нощуват в лагер едно, както и алпинистите от различни държави, намиращи се в района на експедиция, също продължават търсенето на Боян Петров.

Източник: Simrik Air
Женатa на Боян Петров – Радослава Ненова, написа в профила си във Фейсбук, че хора като Боян трябва да ги има, иначе светът би бил празен и скучен без тях. На страницата си Ненова публикува един от хиликоптерите, с които се извършва спасителната операция.

„Днес надеждата изглежда така…. Вие всички направихте невъзможното възможно. Да, Боян е много оспорвана личност, уви тези дни и аз, но ако ги няма тези хора, как ще знаем че, земята е кръгла, как ще разберем какво има на луната или зад хоризонта …. А повярвайте ми и за да се открие лекарство за рака, е нужна лудост и 100% отдаденост, написа още тя и добави – и както един човек беше написал, нека Боян изкачи най-високия си връх, този надолу“, написа Ненова.

Боян Петров е в неизвестност от 3 май в Хималаите.

- реклама -