Спасители извадиха екипажа на кораба „Съюз МС-16“-СНИМКИ

Спасителите извадиха от спускащия се апарат „Союз МС-16“ руснаците Анатолий Иванишин и Иван Вагнер и американецът Крис Касиди, които се завърнаха от Международната космическа станция, съобщава РИА Новости, позовавайки се на предаванията на „Роскосмос“.

Корабът се отдели от станцията в 2,32 ч. Неговата задвижваща система започва да се забавя в 5.01 ч., след което апарата започва да излиза от орбита. Малко след това „Союз“ се раздели на отделения и екипажът на спускащия се апарат изпита претоварване от около 4 грама.

На Международната космическа станция/МСК/ останаха руснаците Сергей Рижиков и Сергей Куд-Сверчков с американката Катлийн Рубинс. Малко преди завръщането си, Касиди предаде командването на станцията на Рижиков.

По време на 196-дневната експедиция на борда на МКС екипажът получи два руски товарни космически кораба „Прогрес“, японския HTV-9 и американския „Cygnus“. За първи път от 2011 г. на станцията пристигна американски кораб с екипаж, „SpaceX’s Crew Dragon“ от Илон Мъск. Извършени са четири американски космически изхода, а МКС на два пъти е избегнала сблъсъци с космически отломки.

По време на полета е регистрирана повишена концентрация на бензен в атмосферата на МКС, както и незначително изтичане на амоняк извън американския сегмент на станцията. Открита е пукнатина в корпуса на руския модул „Звезда“, причиняваща малко изтичане на въздух.

- реклама -