орангутан

Спасиха орангутан албинос – ВИДЕО

Рядък орангутан албинос е бил спасен в Индонезия, след като животното е било пленено от жителите на малко селце в централната провинция Калимантан.

След мощна кампания в целия свят за избор на име, синеоката маймуна е кръстена Алба, което в превод от латински означава Бяла. Според ветеринарите тя е на около пет години.

Когато спасителите открили животното, то било силно стресирано и слабо. Алба имала паразитна инфекция, нямала апетит и била дехидратирана.

Първите дни след като е приютена в Парка за спасяване на орангутаните, маймуната приемала единствено захарна тръстика.

След няколко дни под грижите и любовта на ветеринарите, тя започнала да се храни и с различни плодове и мляко. От приемането й в парка на 27 април, Алба е наддала 4,5 килограма.

Алба е супер чувствителна към слънчевата светлина

За целта в парка за нея се изгражда специално помещение. Ветеринарите са започнали да събират информация за албинизма при човекоподобните, за да преценят кои са ще са най-добрите условия на живот за Алба.

„Не можем просто да я сложим в гората, нито пък да я държим изцяло на закрито без да сме проучили кое ще е най-подходящото за маймуна албинос. Но, до сега не сме намерили никаква информация за орангутани като нея, затова вероятно ще се наложи да изследваме самата Алба, за да разберем повече за нея“, заяви д-р Джамртин Сихите.

- реклама -