Спасиха бебе на 22 дни с коклюш в столична болница

Спасиха бебе на 22 дни с коклюш в столична болница

Новородено бебе на 22 дни с коклюш и тежки усложнения от заболяването е

било спасено след денонощна борба за живота му и триседмично лечение

в Отделението по неонатология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Навременно поставената диагноза и предприетите действия на лекарите са се оказали решаващи за справяне с инфекцията и настъпилите усложнения, съобщиха от лечебното заведение.

Новороденото бебе е постъпило в интензивното неонатологично отделение

с хрема, кашлица, температура и учестена сърдечна дейност. Направената рентгенография установява данни за лобарна пневмония с възпалителна активност.  Неонатолозите започнали лечение за коклюшната инфекция. Наложило се включване на допълнителни антибиотици и медикаменти. Причината е повишаваща се по време на престоя възпалителна активност. И изключително завишени стойности на левкоцитите до левкемоидна реакция. Детето е имало нужда от подпомагане на дишането и кислородотерапия.

Въпреки интензивното лечение

то развива полиорганна недостатъчност, която засяга  белия дроб и функцията на сърцето.  Лечението е продължило три седмици в които лекарите са успели да овладеят дихателната и сърдечната недостатъчност, както и възпалителната активност. Началникът на отделението д-р Радка Масларска уточни, че  детето е било изписано в домашни условия с инхалаторно лечение и препоръки за последващо проследяване.

Предвид изключително тежкото протичане на заболяването при бебетата

тя посъветва бременните жени да се имунизират срещу коклюш между 27 и 36 гестационна седмица, за да се постигне защита на новородените чрез пасивно придобит от майката имунитет до момента на получаване на първа доза ваксина. Освен това, доктор Масларска препоръча, да се ограничат контактите на бебетата с външни лица и голям кръг от хора, както и ваксинация на възрастните в близък контакт с тях. Също така при възникване на симптоми родителите веднага да потърсят лекарска помощ.

- реклама -