„Спаси София“ става партия: Борис Бонев е готов за кметския пост

„Спаси София“ става партия: Борис Бонев е готов за кметския пост. Партия „Спаси София“ се учредява днес. Лидерът на формацията Борис Бонев заяви, че първото явяване на избори на формацията ще бъде на местния вот тази година.

Вече текат преговори с „Продължаваме промяната“

и „Демократична България“ в търсене на широк фронт срещу ГЕРБ. От „Спаси София“ са поставили условие за сътрудничество с двете формации да не колаборират с ГЕРБ на национално ниво, съобщава БНТ.

„Важно е никой да не си помисля от потенциалните ни партньори за колаборация с ГЕРБ на национално ниво.

За нас това е условие, което,

ако не се изпълни, ние няма да влизаме в подобен род разговори, за да не изпаднем в ситуация, в която нуждите от реформи за София падат жертва на политиката на национално ниво.

Това вече го гледахме веднъж,

когато Реформаторския блок бяха в правителство с ГЕРБ и в София имаше проблеми. Тогава ние говорехме с представители на Реформаторския блок, но те казваха, че не могат да си позволят много да критикуват заради стабилността на правителството.

Ако не се стигне до съгласие с тях,

сме готови да се явим и самостоятелно, но работим и влагаме цялото си усилие в това да не се явяваме самостоятелно. Важно е да има широк, обединен фронт за София,

който не просто да гарантира

разгромна победа над ГЕРБ на изборите, но да има необходимото обществено доверие, така че всички онези реформи, някои от които – за съжаление непопулярни, но необходими, да се случат.

Целите ни са победа на първи тур

на местните избори в София, мнозинство в СОС и веднага след изборите да покажем, че София може да бъде управлявана по коренно различен начин“, посочи той.

Борис Бонев допълни, че смята, че е подготвен за кметския пост и има качества за това, но няма да позволи личността му да е пречка за обединение.

„Влизането във властта не е на всяка цена.

Достатъчно ясно казах – няма да допусна моята личност да е пречка за обединение, което е достатъчно ясен сигнал, че не става въпрос за его. На мен властта не ми е самоцел. Да бъда кмет не ми е самоцел.

Смятам, че съм подготвен и мога

да поема тази отговорност. Смятам, че имам необходимите качества, защото съм се подготвял 14 години и едва ли има някой с толкова опит в работа за София. Но няма да бъде моята личност пречка за това“, посочи Бонев.

„Спаси София“ ще е позиционирана

в политическия център и за момента ще се съсредоточи върху развитието на столицата. Това, обаче, не означава, че не би подкрепила подобни граждански движения в други градове като по-натам може да се стигне и до явяване на национални избори, посочи Бонев.

Той допълни, че

в ръководството на партията

има изключителни експерти, които нямат партийно минало. Решенията в организацията няма да се взимат еднолично, а след обсъждане от ръководните ѝ органи.

- реклама -