петролът петрол Русия, Саудитска Арабия, петрол, добив

Спад в цените на петрола на фона съмнения за сделка между САЩ и Китай

Цените на петрола отбелязват спад в понеделник на фона на подновените съмнения относно перспективите за търговска сделка между Съединените щати и Китай*. Опасенията относно увеличаващото се предлагане също причиняват поевтиняване на фючърсите върху суровината, предава Си Ен Би Си.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 65 цента, или 1,04%, до 61,86 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американският лек суров петрол WTI възлизат на стойност от 56,65 долара за барел, което е понижение от 59 цента или 1,03%, предава investor.bg.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в събота, че търговските преговори с Китай се движат „много добре“, но Съединените щати ще сключат сделка с Пекин само ако тя е „правилната“ за Америка.

Шестнадесетмесечната търговска война между двете най-големи икономики в света забави глобалния икономически растеж и накара анализаторите да понижат прогнозите за търсенето на петрол, което предизвика опасения, че през 2020 г. може да се развие проблем с пренасищане на доставките.

Тръмп, също така, отрече твърденията за готовността на САЩ за отмяна на наложените мита, което за Китай е важна част от споразумението от „първа фаза“.

В контекста на въздействието на търговската война данните през уикенда показаха, че индексът на производствените цени в Китай е отбелязал най-големия си спад от повече от три години през октомври, тъй като секторът на промишлеността е отслабнал, засегнат от търговския спор и намаляващото търсене.

- реклама -