Спад в цените на горивата във Велико Търново часове преди насрочения протест

Броени часове преди поредния протест срещу цените на горивата, дизелът и бензинът по бензиностанциите на Велико Търново започнаха да падат и вече са с 5-10 стотинки под фрапиращите си цени от петък, които изкараха хората на улицата.Това съобщава местният в.“Борба“.

Днес близо 300 недоволни граждани се събраха на пореден протест след гневни публикации в социалните мрежи и публикуване на касови бележки, които доказват, че разликата в горивата на едни и същи вериги в старата столица и съседни градове достига до 30 ст. Сред протестиращите имаше и представители на местната и централна власт, но въпреки отправените им покани, не дойдоха кметът Даниел Панов и председателят на съвета Венцислав Спирдонов.

Според организаторите, ако институциите не реагират и цените не се изравнят, протестът им ще продължи.

„Не е нормално цените във Велико Търново да са най-високи от цяла България и във всички други бензиностанции да са еднакви. Когато обявихме протеста, цените бяха 2,54 лв. за литър. В момента на обявяването на протеста имаше ефект – цените паднаха с 5 ст. Сега пак са същите. Няма логика различни пазарни играчи да обявяват еднакви цени”, заяви организаторът на протеста, адвокат Пламен Копанов.

„В българското общество в момента има натрупано огромно недоверие. Не можем да докажем, че има картел, но виждаме, че цените растат главоломно във всички аспекти, включително и в горивата”, коментира Мартин Карагеоргиев – друг участник в протеста. „Държавата трябва да се произнесе дали има картели. Литър бензин трябва да бъде съобразен с цените на суровия петрол, който в момента е 73 долара на барел, колкото е бил в края на юли. В края на юли цената беше 2.20 лв. Сами си направете сметката“, сподели още Копанов.

„В момента обществото ври и кипи поради факта, че не само доходите са ниски, а има и несправедливо отношение на властта към хората. Хората тук смятат, че има някакво негласно споразумение. Това естествено не може да бъде доказано, но самият факт, че днес цените бяха намалени с шест стотинки, показва, че има такова споразумение“, коментираха участници.

Блокади на булеварди и бензиностанции заради поскъпването на горивата са насрочени за днес в няколко града в страната.

Организаторите призовават да се носят касовите бележки от последното зареждане в съответния град, за да се внесе колективна жалба в Комисията за защита на конкуренцията и в Комисията за защита на потребителя.

- реклама -