SpaceX, Зума, сателит, орбита

SpaceX набира 500 млн. долара за сателитна интернет услуга

Компанията SpaceX на Илън Мъск планира да събере 500 млн. долара, за да помогне за стартирането на своята сателитна интернет услуга, съобщи „Уолстрийт джърнъл“.

SpaceX ще събере средства от съществуващи акционери и новия инвеститор Baillie Gifford & Co, която е основен акционер и в Tesla Motors, водена от Мъск.

Новият кръг на финансиране вдига оценката на SpaceX на 30,5 млрд. долара, съобщи вестникът. SpaceX може да обяви сделката до края на годината.

През ноември SpaceX получи оторизация от американски представители за около 12 000 сателита в орбита, за да стимулира евтиния безжичен интернет до 2020 г.

Предприемачът Мъск се превърна в знаменитост с поредица от амбициозни начинания, особено Tesla, която увеличи производството на своя Модел 3 електрически автомобил, който продължава да се радва на засилно търсене.

Другите предприятия на Мъск са OpenAI, Neuralink и Boring Company.

В същото време Илън Мъск е сериозно критикуван заради екстравагантното си и понякога дори безотговорно поведение.

В интервю, излъчено по-рано този месец, Мъск открито се подиграваше на Комисията за ценни книжа и борси в САЩ, след като се съгласи да плати глоба от 20 млн. долара, за да уреди обвинения в измама.

- реклама -