Falcon 9

SpaceX изведе в орбита три сателита

Американската компания SpaceX изведе в орбита три сателита. От базата на военновъздушните сили на САЩ – Ванденберг, щата Калифорния, беше изстреляна ракета носител Falcon 9.

На борда бяха сателитът PAZ на испанска компания Hisdesat, както и двата апарата на SpaceX, предназначени за осигуряване на достъп до интернет – Tintin A и Tintin B.

Стартът се предаваше директно на сайта на компанията. Той бе даден в 16:17 часа българско време. Изстрелването беше многократно отлагано, като последния път това се случи в сряда поради силния вятър. Първата степен на ракетата „Фалкон-9“ вече е била използвана за полет в космоса.

Сателитът PAZ е проектиран и произведен от европейския консорциум „Еърбъс“. Устройството е предназначено за картографиране, наблюдение на околната среда, както оценка на водните, сухоземните и горски ресурси. На борда на кораба има и няколко по-малки апарата.

 

Falcon 9 трябва да изведе в орбита и два свои експериментални спътника в рамките на проекта „Старлинк“. Неговата крайна цел е осигуряването на достъпа до интернет от страна на десетки милиони потребители, жители на отдалечени райони на планетата.

- реклама -