Dragon SpaceX МКС

Капсулата Dragon на SpaceX успешно се скачи към Международната космическа станция – Снимки

Капсулата Dragon но SpaceX успешно се скачи към Международната космическа станция (МКС).

Това стана в 17:26 българско време в космическото пространство над Монголия и Китай.

Астронавтите Робърт Бенкен и Дъглас Хърли ще останат на станцията около четири месеца.

совалка, Dragon, SpaceX, МКС

Те излетяха снощи в 22:22 ч. българско време – исторически първи частен пилотиран космически полет, важна стъпка в частната дейност в космоса и първо излитане на астронавти от територията на САЩ от 9 години.

Подходът към МКС започна около два часа преди скачването. Екипажът на космическия кораб тества системата за ръчно управление на кораба в последния етап от подхода му към Международната космическа станция (МКС). Възможностите за ръчно управление на кораба бяха тествани в момента, когато корабът беше на 220 метра директно пред свързващото съоръжение на станцията.

Самото скачване се извърши автоматично.

По време на 19-часовия полет до МКС астронавтите са имали осемчасов сън. В 04:45 ч. централно гринуичко време Центърът за управление на полети ги събуди и в 08:27 започна процесът на скачване със станцията.

Dragon, SpaceX, Бенкен, Хърли, скачване, МКС

На борда на космическата станция ги посрещат командирът на експедиция 63 и астронавт на НАСА Крис Касиди и руските космонавти Анатолий Иванишин и Иван Вагнер.

 

За българските таланти и мозъци в проекта на Илон Мъск четете тук. А ето и какво каза самият Мъск за този исторически полет.

 

- реклама -