Сова Харис европарламент партии ГЕРБ БСП избиратели

Сова Харис: Въпросът за крайния победител в евроизборите продължава да бъде отворен

Въпросът за крайния победител в евроизборите продължава да бъде отворен.

Това е заключението на агенция Сова Харис от представително проучване на електоралните нагласи, проведено между 8 и 13 май тази година.

Според резултатите за ГЕРБ и СДС ще гласуват 34.4% от анкетираните, за БСП – 33.5% и за ДПС – 13.7%, ако европейските избори бяха днес.

Съществува паритет между двете управляващи партии. Минимален превес от 0,8% имат управляващите. Тази разлика е в рамките на допустимата статистическа грешка, така че въпросът за крайния победител продължава да бъде отворен, отбелязват от Сова Харис. От агенцията заявяват, че загадка остава и каква избирателна активност да очакваме на евровота.

Малко над 47% от гласоподавателите заявяват, че със сигурност ще гласуват и са сигурни в своя избор. Избирателните списъци включват и около 1 милион български граждани, пребиваващи в чужбина. Поради това така декларираната избирателна активност спрямо избирателните списъци ще бъде около 40%, смятат от Сова Харис. Те припомнят, че на предишните евроизбори активността е била около 33% спрямо изборните списъци и очакват съшият брой избиратели да отидат до урните и сега.

За ГЕРБ и БСП може да се каже, че ще спечелят между 5 и 7 места в Европейския парламент.

ДПС най-вероятно ще се вмести в интервала между 3 и 5. А някоя от следните формации: ВОЛЯ, ВМРО, АТАКА, ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ и КОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ при определени условия би могла да достигне до 1 мандат, заключават от агенцията.

Управляващата партия залага на позитивна кампания, като се опитва да привлече общественото внимание с примери за добри резултати от своето управление. Темата с имотите на властта не стихва, припомнят от Сова Харис. Оставката на земеделския министър ще даде нов импулс точно във финалната фаза на надпреварата.

БСП пък залага на противопоставяне на тезите на управляващите. Изтъкват се организационните неуредици и корупцията като съпътстващи управлението и се представят като основен аргумент за належаща спешна смяна на изпълнителната власт. Социалистите обаче оставят отворен въпроса за линията, която ще следват е Европейския парламент – дали там ще работят в синхрон със системната партия от тяхното семейство или ще налагат други, по-консервативни възгледи и политики. Тази неопределеност представлява проблем както за част от актива на партията, така и за по-широки кръгове от привържениците й.

Според данните от изследването, третата партия със сигурно присъствие в следващия Европарламент е ДПС.

Движението залага на добрата експертиза на своите кандидати и членството си в едно от големите семейства в Европейския парламент – Либералния Алианс.

Партията на бизнесмена Веселин Марешки има реални шансове да заеме позицията на четвърта политическа сила. Явяването на тези избори на партиите от Обединени патриоти по отделно и противоборството между тях създаде тази възможност, смятат от Сова Харис.

29,9% от анкетираните определят ГЕРБ като партията би защитавала националните интереси на България в ЕП. 21,8% виждат в тази роля  БСП, а 29,2% не могат да преценят.

Наличието на толкова мощни противопоставящи се течения прави политическата ситуация турбулентна до степен на невъзможност да се направят твърди прогнози за изхода от предстоящите избори.

 

В периода 8-13 май 2019 г. агенция СОВА ХАРИС проведе представително за пълнолетното население на страната проучване сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Проучването е реализирано със собствени средства.

- реклама -