проучване, Сова Харис, ГЕРБ, Румен Радев, Анастас Герджиков
сн. БГНЕС

„Сова Харис“: ГЕРБ-СДС е първа политическа сила, ПП и БСП се борят за второто място

На фона на политическата криза и неспособността да се излъчи редовно правителство подкрепата за системните партии се стабилизира. ГЕРБ се открояват като най-масовия политически субект. За тях биха гласували 23,8% от избирателите.

Това сочи ново проучване на социологическа агенция „Сова Харис“ по поръчка на Dir.bg.

Общо в парламента биха влезли 7 формации, сочат данните на агенцията. БСП са втори с 16,7%, но с малко след тях е новата формация „Продължаваме промяната“ с 15,6%.

Четвъртото място е за „Има такъв народ“, които печелят малко над 13%. Следват ги ДПС с малко под 10 на сто от подкрепата на анкетираните. За „Демократична България“ биха гласували 9,1% от хорара. На прага за влизане в парламента остава „Изправи се БГ! Ние идваме!“, които печелят 4,1% според проучването.

А анализът на агенцията сочи, че за ДПС се отваря шанс да възстанови влиянието си в някои от традиционните за тях райони. Втвърдяването на позициите на тези две партии, изразено и в кампаниите им, обаче води до още по-изразена изолация от останалите.

Обществените настроения в момента в голяма степен възпроизвеждат ситуацията от миналото лято, когато избухнаха протестите. За мнозинството от хората оттогава нищо не се е променило. Основните играчи на сцената са същите въпреки желанието за промяна.

При този баланс на силите нараства значението на Социалистическата партия. Бидейки опозиция във времето преди протестите и подкрепяйки политики, близки до желаещите промяна, БСП става приемлив партньор на новите формации. Тази роля води и до известно укрепване на електоралния й резултат. Разбира се, съставянето на правителство от 4 или 5 политически субекта, изповядващи различни идеологии, е задача с повишена трудност. Провал за трети път ще дискредитира идеята за промяна.

Наличието на нов силен проект в пространството на партиите, желаещи промяна, води главно до вътрешно преразпределение в този сектор. „Продължаваме промяната“ се очертават като лидер сред новите формации, измествайки „Има такъв народ“ от върха. „Демократична България“ също понася значителни загуби за сметка на партията на бившите министри от служебния кабинет. „Изправи се БГ! Ние идваме!“ също търпи загуби. Социалният профил на формацията на Мая Манолова все пак й позволява да удържи нивото за преодоляване на бариерата за следващия парламент.

Избирателите се съмняват в успеха на новите партии: само около една трета смятат, че следващият парламент ще излъчи стабилно управление. Почти толкова са и тези, които са настроени песимистично, а останалата една трета не могат да преценят.

Изборът на президент е много по-лесен за прогнозиране, пишат от „Сова Харис“. Според данните, в рамките на кампанията няма съществена промяна в нагласите. Настоящият президент продължава да е фаворит за следващия мандат. Нещо повече, подкрепата за Румен Радев и Илияна Йотова има шанс да премине границата от половината от гласувалите на първи тур.

Според агенцията той печели 56,2% от гласовете на първи тур, а най-близо до него е Анастас Герджиков, за когото биха гласували 23,5% от анкетираните.

Лозан Панов и Мустафа Карадайъ не успяват да излязат извън рамките на подкрепата на партиите, които стоят зад тях. Периодът за налагане на техните кандидатури се оказа твърде кратък и засега мажорително те не стоят убедително.

Ако има балотаж, съперник на Румен Радев с най-голяма вероятност ще бъде кандидатът, подкрепен от най-масовата партия ГЕРБ. Обявената от ДПС подкрепа на втори тур за Анастас Герджиков ще предизвика вълна от страна на привържениците на партиотичните партии и тези на промяната. При гласуването на втори тур в общественото мнение ще се възстанови разделението промяната срещу статуквото. Предварителните резултати показват, че на този терен Румен Радев остава фаворит в съотношение 2:1.

Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от „Сова Харис“ в периода 27 октомври – 2 ноември 2021 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента.

Стохастична грешка: максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,1%.

- реклама -