партии, ГЕРБ, БСП, Слави Трифонов, Борисов, Мутафчийски

„Сова Харис“: Ако изборите бяха днес – 10% преднина на ГЕРБ пред БСП

При парламентарни избори днес 7 партии имат шанс за влизане в Народното събрание, като ГЕРБ води с 21,3% подкрепа пред БСП, които са с 12,2%.

Това показват резултатите от представително телефонно проучване на „Сова Харис“ сред 1000 респонденти, проведено между 26 юни и 1 юли.

На трето място излиза партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ (5,2%), следвана от ДПС (4,4%), ВМРО (3,9%), „Воля“ и „Демократична България“ (по 2,4%).

Близо половината запитани не са решили или няма да гласуват.

Нито една от действащите към момента политически сили не е с положителен рейтинг.

ГЕРБ се ползват с най-голямо доверие (малко над 28 на сто), но недоверието към партията на Бойко Борисов е двойно по-високо.

БСП е с още по-лоши показатели – под 13% доверие и над 70% недоверие. Най-враждебно респондентите са настроени към „Атака“ – почти 81% от запитаните нямат доверие на националистическата партия.

За 37,2% от запитаните България трябва „да се управлява от широка коалиция между системните партии“, докато 10% се обявяват за лявоцентристка коалиция, а едва 7,6% – за управление, позиционирано в „център-дясно“.

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски е с най-висок процент на доверие, но даже той е с отрицателен рейтинг (40,4% доверие срещу 42,8% недоверие).

Следват го Румен Радев (31,9% към 45%), Бойко Борисов (28,5% към 53,7%) и Слави Трифонов (20,3% към 52,6%). „Публичното противопоставяне на позициите на президента и премиера е във фокуса на общественото мнение. Новото тук е, че имаме смяна на позициите. Явно образът на премиера е уязвен от компроматите, които излизат срещу него и тезите на президента получават все по-голяма чуваемост в обществото“, пишат авторите на изследването. Президентството е институцията с най-високо доверие, като близо до нея се нареждат правителството и МВР. Далеч назад остават прокуратурата, парламентът и съдът. Всички изброени са със силно отрицателен рейтинг.

Според повечето запитани Васил Божков трябва да се върне у нас, ако иска да прави партия и трябва да плати предявените му данъци.

Близо 60 на сто от запитаните заявяват, че спазват стриктно противоепидемичните мерки, но нараства броят на тези, според които облекчаването на рестрикциите е подранило. Близо 30% са тези, които очакват коронакризата да продължи след спетември.

- реклама -