сн. БГНЕС

Социолози: Борисов има да решава трудна дилема – носи огромна отговорност

„Свидетели сме на битка на власт в най-чистия ѝ вид.“ Това каза в сутрешния блок на БНТ социалният антрополог Харалан Александров по повод продължаващите повече от месец протести в страната.

„Една група от граждани суспендира една територия и оттам  дава заявка за нова власт. Това начинание е стремеж към най-естественото човешко състояние – борба за власт и престиж“, заяви Александров. Най-изявеният говорител на тези хора е Христо Иванов, който има свойството едновременно да говори и да действа, добави той.

„Борисов е принуден да държи бъдещето по силата на това, че носи огромна отговорност. Той хич не е щастлив с това, което става. Борисов интуитивно разбира властта и разбира, че за властта трябва да се сбиеш. Трябва да направи трудния избор дали да отстъпи, за да запази гражданската хармония или да им се хвърли, което ще доведе до радикализация. Дилемата му е много ясна и видима“, коментира Харалан Александров.

Тези хора ни принудиха всички нас да се съобразяваме с тях, да се занимаваме с тях от сутрин до вечер и в този смисъл те печелят всеки ден, посочи социалният антрополог.

„Много е важно да различим рационалното от нерационалното – какво става и какво ще стане. Всяка граница е война“, заяви социологът Андрей Райчев.

„В България много дълго време нямаше разлика между център и дясно – Борисов ходеше и превземаше докъдето си иска. Дясното беше разграден двор, Борисов се разхождаше из него и завземаше каквото си иска. Всичко, което виждаме, е възстановяване на дясното. Това възстановяване минава през нов език – такъв виждаме от Христо Иванов. Той създаде нов сюжет в страната – появява се дясно. Това дясно е ново с това, че прекратиха перманентната логорея за комунистите, за Москва и се говори за по-рационални неща“, каза той.

„Без Борисов няма никакъв ГЕРБ. ГЕРБ е Борисов. Протестиращите са малко и по тази причина той може да танцува. Ако бяха повече, отдавна да е слязъл. Борисов има две ясни възможности – да бави или да подаде оставка. Той е в силната позиция в тактически план“, отбеляза социологът.

Според социолога протестът ще доведе до нещо хубаво – до възстановяването на дясното.

- реклама -