Андрей Райчев, Евгени Михайлов, БСП листи нови лица

Социологът Андрей Райчев пред FN: БСП спечели битката, но ГЕРБ излиза по-силен от скандала с Главчев

Докога ще продължи размяната на остри реплики в парламента и кой излиза като победител в сблъсъка между управляващи и опозиция по отношение на Димитър Главчев? Ще има ли извънредни избори точно по време на предстоящото българско европредседателство? Flashnews потърси за коментар социологът Андрей Райчев.
Г-н Райчев, ситуацията с оставката на Димитър Главчев се разви буквално за часове в петък и вече имаме нов председател на парламента. Очаквахте ли такава развръзка?

Не я очаквах, но смятах, че ГЕРБ ще предпочете големите неприятности. Те предпочетоха бързи и малки неприятности вместо да потънат в големи неприятности за дълго време.

С това бурята отминала ли е според Вас или БСП ще продължи да провокира ГЕРБ и да дърпа дявола за опашката?

В смисъл дали БСП ще се откаже да бъде опозиция?! Със сигурност няма. БСП обаче ще се върнат в парламента и това е сигурно, тъй като беше изпълнено тяхното условие – оставката на Главчев се случи.

Дали Главчев се оттегли заради идването на председателя на Европарламента Таяни другата седмица, както предположиха някои анализатори?

Това е една от причините ГЕРБ да осъзнаят какво са направили. Те в самото начало бяха леко смутени, Борисов каза, че е имало ненужно изпускане на нерви, но в ГЕРБ не си даваха сметка какви международни последици ще има изгонването на лидера на най-голямата опозиционна партия от залата и тези сериозни последици вече са факт. Това е причината ГЕРБ да опитат да направят по-добър ход и те го направиха. Направиха една много разумна стъпка с тази рокада начело на парламента.

Нинова, Главчев, заседание, парламент, изслушване, Бойко Борисов

Кой излиза по-силен от този скандал – ГЕРБ или БСП?

Няма съмнение, че БСП печели тази битка и то бляскаво, но ГЕРБ като цяло излиза по-силен, защото успяха да се отърват от голяма опасност, която ги заплашваше. Иначе по време на председателството те през цялото време щяха да слушат упреци.

Прави ли са Вашите колеги анализатори, които казват, че Борисов ръководи и парламента?

Просто лидерът на ГЕРБ се казва Бойко Борисов и в това няма нищо за чудене. Когато той каже нещо на депутатите си, то става.

Рама Борисов контрабанда цигари тютюн БВП

След като видяхте как се тушира напрежението в този скандал, смятате ли, че няма условия за предсрочни избори по време на европредседателството?

Мисля, че няма да има предсрочни избори по време на председателството, защото би било глупаво. Също така глупаво е да се прави скандал в семейството, когато са дошли гости. Това обаче не значи, че няма да свършим тази работа. Разбира се, БСП – на основата на това, което постигна в петък, ще бъде окрилена. Предстои да видим какво ще се случи.

- реклама -