Социолог: Президентът ще направи грешка, ако тръгне да прави политическа формация

Президентът ще направи грешка, ако влезе в тази битка или тръгне да създава политическа формация. Това заяви Евелина Славкова от „Тренд“ пред Нова телевизия.

Социоложката напомни, че имаме пример в историята с президентска партия.

По-скоро президентът ще бъде склонен да подкрепи политически субекти, които се припознават и подкрепят от гражданите на протестите, допълни тя. Но е важно да се определи и какво ще прави държавният глава оттук-нататък и във връзка с предстоящите президентски избори догодина – от кои партии ще очаква подкрепа, коментира Славкова.

Не мисля, че президентът пряко ще се ангажира да стане лидер на нова политическа формация, но той би могъл да подкрепи и това е съвсем реално в контекста на събитията днес, коментира пък политологът Слави Василев.

Възможна е появата на нов политически субект, има прозорец за такъв, прогнозира обаче политологът, който през 2017 г. бе за кратко част от екипа на Румен Радев на „Дондуков“ 2.

Предсрочните избори не са тотално отхвърлен вариант, от ГЕРБ сме виждали всичко, но на дадения етап по-скоро искат да довършат. Но зависи какво ще направи улицата, смята Василев.

Много зависи обаче кога ще бъдат изборите и дали няма да има предсрочни, коментира Славкова.

- реклама -