майки

Социалното министерство още не знае колко би струвал закон за личната помощ

Социалното министерство още не знае колко би струвал закон за личната помощ

Без резултат премина първата среща на майките на деца с увреждания и омбудсмана Мая Манолова и социалния министър Бисер Петков за финансовата рамка на закона за личната помощ.

Социалното министерство все още няма становище и финансов разчет колко ще струва исканият от майките на деца с увреждания закон за личната помощ, въпреки че във вторник социалният министър Бисер Петков пое ангажимент за такава подготовка до днес.

Изчисленията на това колко ще струва личната помощ за около 77 хиляди хора с увреждания, които имат нужда от чужда помощ, ще продължат през почивните дни и трябва да бъдат готови до понеделник. Причината за липсата на такива е, че министерството не знае какви са потребностите на отделните групи хора с увреждания.

„В момента става дума за 80 хиляди лица с увреждания, които имат нужда от чужда помощ. От тях като се извадят тези, които са настанени в институциите, става въпрос за 77 хиляди лица с увреждания, които имат нужда от чужда помощ”, уточни Манолова.

Родителите на деца с увреждания продължават с протестите. В София майките са на палатков лагер до Народното събрание, протести има и във Варна, Бургас, Добрич и Русе.

- реклама -