Бисер Петков, МТСП, работна ръка кадри работодатели,туризъм

Социалното министерство и работодателите търсят решение за недостига на кадри в България

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и представители на национално представителните работодателски организации КРИБ, БСК, АИКБ, БТПП и ССИ са обсъдили проблема с недостига на работна сила в България.

Това информираха от ресорното ведомство.
МТСП прави стъпки за улесняване на процедурата за регистриране на сезонни кадри от страни извън Европейския съюз. Подготвят се улеснения при подаването на документите от работодателите в районите по Черноморието с най-развит туризъм. Това е казал Петков.
Предвиждат се и промени в Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, с които ще се намали броят на необходимите документи за краткосрочното наемане на чужди работници. Това допълнително ще облекчи работодателите, добавил Петков.

Сред темите на разговора били приоритетите на правителството в областта на доходите, пазара на труда, пенсионната система.

Обсъдени били темите за разработването на механизъм за определяне на минималната работна заплата и за договаряне на минималните осигурителни доходи за 2018 г.
Работодателските организации са представили предложенията си за промени в социално-осигурителното и трудовото законодателство и изразиха подкрепа към намеренията на правителството за реформа в експертизата на работоспособността.

- реклама -