ДОМ ЗА СТАРИ ХОРА
сн. БГНЕС

Социалното министерство готово да покрива разходи ако се наложи преместване на хора от домовете за възрастни

Министерството на труда и социалната политика и Агенция за социално подпомагане имат готовност да съдействат на общините при установени случаи на COVID-19 в домовете за възрастни хора.

Ежедневно се следи ситуацията във всички социални услуги.

Социалното министерство може да покрие разходите при евентуално преместване на потребителите в подходящи сгради и оборудването им.

Разработва се т.нар. COVID-19 стандарт за укрепване на услугите и подсигуряването с дезинфектанти и предпазни средства. Такива бяха допълнително предоставени на домовете за възрастни във Варна и Русе веднага след установяването на положителните проби.

Предстои да бъдат издадени указания за командироване на служители в социалните услуги в случай на недостиг по места.

Спрени са настаняванията и свижданията, като близките на потребителите могат да получават информация от директорите на услугите, както и от общините, които са доставчици. В услугите трябва да се прави честа дезинфекция, да не се допускат до работните помещения служители, потребители или посетители със симптоми на остри респираторни заболявания, да се прави често проветряване на помещенията.

Персоналът трябва да работи само с предпазни средства. Важно е да се осигури дистанция, както и потребителите да се разделят по време на хранене и други дейности с повече хора.

- реклама -