минимална заплата

Социалното министерство с 3 опорни точки за минималната работна заплата

Социалното министерство предлага три опорни точки, по които бизнесът и синдикатите да договарят минималната работна заплата. Става дума за линията на бедност, инфлацията и най-често срещаната средна работна заплата, съобщи социалният министър Бисер Петков.

Предложението е изпратено до социалните партньори преди седмица и все още няма официални позиции от тяхна страна. Въпреки това Петков е оптимист, че ще има консенсус за механизъм, по който да се договаря минималната заплата за всяка година.

Първата числова оценка ще е на основата на линията на бедност и броя на хората в семейството, които работят.

Вторият сценарий ще отчита брутната добавена стойност на едно заето лице, съответно с инфлация. А третият е съотношение на минималната към най-често срещаната средна работна заплата, като се предлага минималната заплата да е 66 на сто от средната.

По единия от вариантите минималната заплата може да е 550 лв, по другия – 490 лв., а по третия-  520 лв., даде за пример министърът. Държавата няма да задължава работодателите и синдикатите с нищо, те ще избират един от сценариите или някаква осреднена величина между трите. Ако не успеят да се споразумеят двустранно, правителството ще определи новият размер на минималното възнаграждение.

Предвижда се преговорите да започват всяка година след 31 март.

- реклама -