Социалният министър: Нито една пенсия не е намалена

COVID добавките и пенсиите трябва да бъдат изплащани на отделни ведомости, за да няма объркване сред възрастните хора кое е пенсията им и кое е добавката.

Това заяви социалният министър Георги Гьоков пред журналисти преди днешното заседание на социалната комисия.

По думите му, важно е да се обясни на пенсионерите, че COVID добавките са подкрепящи заради кризата, а не са част от пенсията.

Отделно трябва да бъде разписана и еднократната добавка от 75 лева при поставяне на две дози ваксина, смята Гьоков.

Той заяви, че правителството ще спази обещанието си нито един пенсионер да не получи по-малко пари спрямо миналата година, като през февруари пенсионерите, които през януари получиха по-малък общ размер на пенсиите плюс COVID добавката от 60 лева спрямо декември миналата година, ще получат добавки – за януари и февруари, така че да няма ощетени.

„Продължавам да твърдя, че нито една пенсия не е намалена, напротив – увеличени са средно с 12,5 процента“, заяви социалният министър и отново подчерта, че грешката идва от смесването на подпомагането за здравната криза и пенсиите на хората.

С февруарските пенсии ще се изплатят компенсации на пенсионерите, които са получили по-ниски пенсии.

Гьоков каза, че е възможно добавката да се изплаща през Агенцията за социално подпомагане, но хората трябва да знаят, че агенцията работи по специален режим и едно от условията е, че всички трябва да подадат документи за това подпомагане, което означава, че над два милиона пенсионери трябва да се наредят на опашка.

НОИ има традиция в изплащането на добавки към пенсиите, не е проблемът в добавката, не бих казвал, че е единственото решение махането на й от пенсионната система и изплащането й през социалната система, коментира министърът.

Към това ще преминем след спирането на добавката след юни, възрастните хора с доходи под прага на бедност ще бъдат подпомагани от АСП, допълни Гьоков.

- реклама -