Русинова обезлюдени

Социалният министър: Най-важното сега е да се помогне на хората в Хитрино

Най-важното сега е да помогнем на хората в Хитрино, заяви пред Дарик социалният министър в оставка Зорница Русинова. Тя призова да се дари кръв за ранените и обясни, че най-важната задача сега е да се помогне на пострадалите хора, а живеещите в района да бъдат в безопасност. Засегнатите хора ще получат полагащото се в подобни случаи обезщетение от държавата – по 325 лева.

Социалните работници ще съдействат на пострадалите. Русинова изказа съболезнования на семействата и близките на загиналите и призова всички, които могат да дарят кръв в помощ на ранените при инцидента, да го направят. След приключването на работата на разследващите органи, екипите ще преценят какви допълнителни мерки за подкрепа на пострадалите семейства могат да бъдат предприети, каза министър Русинова.

Инспектори от Главната инспекция по труда също са в готовност да оказват съдействие при необходимост.

За демографската криза

По повод политиката на правителството за подобряване демографското развитие на страната, Русинова посочи, че целта е подпомагане на младите хора в България и стимулирането им с различни инициативи да останат у нас. Като пример министърът в оставка посочи идеята за мотивиране на младите майки да се върнат на работа в първата година от майчинството и да получават процент от обезщетението към заплатата си.

За хората с увреждания

На въпрос за протеста на родителите на деца с увреждания, министърът посочи, че изцяло подкрепя исканията на протестиращите.

„Считам, че всяко едно правителство и цялото ни общество дължи много на хората с увреждания в България…“, заяви Русинова.

От следващата година се въвежда нов регламент за получаване на помощи за деца с увреждания. Те няма да зависят от доходите на семейството. Искането за получаване на минимум две минимални работни заплати обаче засега не може да бъде изпълнено. Работи се за подпомагане на семействата по друг начин – с дневни центрове, адекватни медицински грижи, по-добро насочване на социалните помощи като цяло и други инициативи.

За почивните дни

Целта на промяната е да се знае колко са празничните и почивните дни в рамките на годината, обясни министърът в оставка.

„Предвидимостта, която създаваме с тези разпоредби, ще бъде изключително полезна и за работещите, и за туристическия сектор, и за работодателите… Надявам се да имаме подкрепата на всички политически сили в парламента и тази идея да стане факт“, добави Русинова.

За исканите 300 лв. пенсия от Патриотичния фронт

Темата за пенсиите се политизира, категорична беше Зорниц Русинова. Пенсионната система трябва да бъде запазена като модел и като стабилност, допълни тя.

„Ръстът на пенсиите наистина е много нисък, но ние трябва да гарантираме стабилност на това, че работещите хора плащат пенсиите…“, допълни социалният министър в оставка.

- реклама -