Социалният министър: Над 50% от пенсионерите са с минимална пенсия

Над 50% от пенсионерите или повече от един милион души са на минимална пенсия след увеличението в края на годината.

Това заяви в „Денят започва“ министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Средното увеличение на пенсиите от 25-и декември е 12,5% или около 65 лв. на човек.

Социалният министър уточни, че за всеки пенсионер увеличението е различно в зависимост от осигурителния му статус.

Целта е хората да не получават по-малко средства, отколкото получаваха с ковид-добавката от 120 лв. през изминалата година.

Изчисленията ни са такива, че да няма нито един пенсионер, който да получава по-ниска пенсия от това, което е получил през декември.

И ако идентифицираме проблем при някоя от групите, която да е ощетена, ние ще коригираме този проблем.“ – каза социалният министър.

От 25-и декември 2021г. всички пенсии се изчисляват по нов начин като коефициентът на тежест на всяка осигурителна година се вдига от 1,2 на 1,35.

Социалната пенсия става 170 лв., а минималната се повишава от 300лв. на 370 лв.

До юни е осигурена и ковид добавка по 60 лв. След това трябва да се търси решение как парите на възрастните да не намалеят със спирането на добавката, изтъкна социалният министър.

Георги Гьоков се обяви за отпадането на тавана на пенсиите или поне за драстичното му повишение. Това обаче няма как да се случи тази година, поясни той.

След последното повишение на пенсиите около 34 000 души остават над тавана на пенсиите, което не е справедливо спрямо тях, изтъкна социалният министър.

Гьоков ще настоява таванът на пенсиите да вдига заедно с максималния осигурителен доход.

Минималната работна заплата също ще се повиши с приемането на новия бюджет. Все още обаче не е ясно с колко. Според Гьоков минималната работна заплата трябва да бъде обвързана със средното възнаграждение в страната.

Той напомни, че до половин година се очаква да е готова нова директива, която да уеднакви механизма за определяне на минималната работна заплата в страните от Европейския съюз.

С изготвянето на бюджета социалният министър ще настоява майчинството за втората година от отглеждането на детето да се изравни с минималната работна заплата без да е формално обвързано с нея.

Георги Гьоков изрази надежда, че бюджетът за тази година ще бъде приет окончателно до края на февруари.

Социалният министър изтъкна още, че в момента безработицата е на рекордно ниско ниво от 4,6%. В секторите, засегнати пряко от ковид кризата обаче, тя е много висока като в някои сфери достига до 30%.

 

- реклама -