Социалният министър:Миграционният натиск ще се увеличи

Очаква се миграционният натиск да се увеличи с осигуряването на хуманитарни коридори.

Към момента потокът не е много сериозен, защото от преминалите на наша територия над 30 хиляди души, са останали около двайсет и няколко хиляди.

Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков по време на заседанието на ресорната парламентарна комисия, съобщи Монитор.

По-голямата част от пристигащите на територията на България са майки с деца, припомни министърът.

Те ще могат да ползват медицински, социални услуги, настаняване в детски ясли и градини, като се мисли за решения във връзка с недостига на детски градини, който има у нас.

Ще се следи и попълването на имунизационния им календар.

Той припомни, че днес са приети две постановления на Министерския съвет – за остойностяване на настаняването на украинските граждани, както и постановление, с което се дава възможност на

всички идващи от Украйна да ползват до 31 март социални и други услуги, които ползват и българските граждани, докато изберат статут – на туристи или друг хуманитарен статут.

Той отбеляза още, че ако украинските граждани имат доказан български произход,

те няма да имат почти никакви проблеми да се ползват от привилегии, но ситуацията на бежанците с българско самосъзнание остава неясна.

Социалният министър каза, че капацитетът за регистрация на бежанците е 30 човека на ден, и ако се разчита на него може само да се предполага какво ще стане с тези 21 хиляди украински бежанци, които са в България.

„Затова има създаден централен щаб с участници от всички министерства. Работи се по ускоряване на процедурите по добиването хуманитарен статут“, заяви той.

Галина Георгиева от „Продължаваме промяната“ повдигна въпроса, за това какво ще предприеме

социалното министерство по повод трудовото законодателство за осигуряване на възможност за работа на украинските граждани, бягащи от войната.

Гьоков отговори, че в момента няма нужда от промени в законодателството заради успешно транспонираните европейски директиви, както и наскоро приетите промени в Закона за трудовата миграция и Закона за трудовата мобилност.

„Министерството на труда и социалната политика още на 24 – 25 февруари започнахме план за действие.

За момента не сме установили дефицит в трудовото законодателство относно приемането на бежанци от Украйна.

Имаме задача да прегледаме въобще законодателството и ако се налагат някакви промени, да ги предложим в спешен порядък“, заяви мнистърът.

„Днес в МС си говорихме за ускоряване на процедурата за придобиване на българско гражданство. С изненада установих,

че българите от Северна Македония чакат години наред – има случаи и по три години.

Въобще не е работа това на социалното министерство, но се мисли и по този въпрос“, заяви социалният министър Георги Гьоков.

- реклама -