Цветанов

Социалните помощи трябва да се обвържат с насрещната ангажираност на ромите, смята Цветанов

Социалните помощи, които се получават трябва да бъдат обвързани с насрещната ангажираност на ромската общност. Това коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод внесената от вицепремиера Красимир Каракачанов концепция за интеграцията на ромската общност.

„Защото обществото остава с усещането, че ромите само получават социални помощи, но не изпълняват своите отговорности като всички останали граждани“, отбеляза той.

По негови думи обаче мерките за превенция трябва да имат предимство пред рестрикционните мерки. Цветанов е на мнение, че темата за ингерацията на ромите и свързаните с това политики трябва да бъдат дискутирани с обществото и всички заинтересовани страни.

„В настоящата управленска програма акцент е образованието и това трябва да започнем. Затова и заложихме програма децата извън образователната система да бъдат върнати в нея, да бъдат полезни на обществото и да придобият съответните трудови навици и да могат да се реализират“, добави той и припомни, че над 30 000 са върнатите в образователната система деца за последната година.

Ще бъдат ли приети мерките на Каракачнов?

Цветанов прогнозира, че вероятно до седмица ще се състои Коалиционен съвет, на който темата за ромската интеграция ще бъде дискутирана. След разговорите с партньорите в управлението ще бъде изработена единна позиция.

Цветанов уточни още, че реализирането на тези политики е включително и задача на местната власт, която активно може да съдейства. „Не бива обаче да стигаме до крайности, които могат да провокират напрежение и противопоставяне в обществото, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ“, като припомни напрежението по време на местния вот през 2011 година.

- реклама -