Социалните партньори обсъждат Закона за хората с увреждания

персонална пенсия НСТС закон за корпоративното данъчно облагане Закон за хората с увреждания петролна и газова асоциация, цени , горива, протести Борисов кворум Атака Сидеров Първанов Колева Европейски орган по труда
Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание днес, от 11,00 ч. в сградата на Министерския съвет.

На заседанието ще бъде обсъден проектът на Закон за хората с увреждания, внесен от министъра на труда и социалната политика.

Припомняме, преди дни Националният съвет за интеграция на хората с увреждания подкрепи проекта на Закон за хората с увреждания.

Ако бъде одобрен, в сряда законопроектът ще бъде внесен в МС, а на 19 октомври ще е в парламента.

Законът не е идеален, можеше да е по-смел и още по-категорично да заяви политиките за реформа и гарантирането на правата на хората с увреждания, но е крачка напред, отбеляза омбудсманът Мая Манолова. Тя ще продължи да настоява през следващите години по по-ясен начин да бъде уреден въпросът с помощните средства и медицинските изделия, така че да не се допуска да се източват пари от частни субекти за сметка на хората с увреждания. Мая Манолова иска и по-категорично да се разпишат квотите, които ще гарантират трудова заетост.

Заместник-председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова обяви, че законопроектът е балансиран, има нови моменти, съобразени с Конвенцията за правата на хората с увреждания.

Като такива тя определи защитена заетост за хората с увреждания, хората с тежки увреждания ще имат необходимата база, в която да бъдат интегрирани – в трудова среда да имат икономическа активност.

Освен медицинската рехабилитация, се включва и социалната. Правото на психолог и логопед е гарантирано от закона. Има пълна подкрепа от министерствата медицинските изделия и помощните средства бързо да влязат в МЗ, да има стандарт и общественият ресурс да се разходва за ефективни средства, допълни Стоименова.

Мая Стоицева, представител на протестиращите майки, заяви, че в новия закон майките виждат най-доброто в допълнителните разпоредби и се надяват те да се случат, така както са заложени.