НСТС ДДС храни лекарства Аврамова

Социалните партньори без КТ „Подкрепа“ НЕ подкрепиха намаляване на ДДС за храни и лекарства

Социалните партньори с изключение на КТ „Подкрепа” не подкрепиха намаляването на ДДС върху храните и лекарствата.

Правителството в лицето на Министерството на финансите също не подкрепя.

Това заяви вицепремиерът Марияна Николова след заседанието на НСТС.

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди Законопроект за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност, внесен от Корнелия Нинова и група народни представители и Законопроект за публичните предприятия.

Промените в Закона, внесен от БСП за България предвижда намаляване на стандартната данъчна ставка за ДДС за брашно и изделия от брашно, месо, мляко, яйца от 20 на 5% и на лекарствата на 9%. Предвижда се измененията да влязат в сила от 1 януари 2020 г.

„По първата точка от дневния ред социалните партньори с изключение на КТ „Подкрепа“ не подкрепят направените предложения. Правителството в лицето на Министерството на финансите също не подкрепя”, каза тя.

Намаляването на данъка за добавена стойност /ДДС/ няма да промени цената за крайния потребител. Това няма да стане нито при намаляване на общата ставка, нито при диференцираните ставки.

Това каза министърът на финансите Владислав Горанов.

Финансовият министър даде за пример, че след като в Гърция ДДС намаля, цените са се запазили.
От създаването на системата за ДДС всички държави след 80-те години се стремят да постигнат синхронизация и единност на ставките. „Силни синдикати и слаби правителства са довели до тази фрагментация на данъка в Европа и повярвайте, че нито един мой колега финансов министър не е щастлив от това“, изтъкна Владислав Горанов. Той бе категоричен, че нито една от целите, описана в мотивите на вносителите, няма да бъде постигната.
Финансовият министър бе изтъкна, че намаляването на ДДС задължително ще изисква увеличение на прякото облагане.

„По втора точка – Законопроект за публичните предприятия, бяха обсъдени допълнително направени предложения от Министерството на икономиката, които се отнасят до запазване на действащия към момента режим за приватизация, както и за отпадане на наложените в законопроекта текстове, регламентиращи вливането на Агенцията за инвестициите в Агенцията за публични предприятия и контрол. Предложенията са по искане на социалните партньори и в този смисъл те бяха подкрепени“, обясни Николова. Тя посочи, че социалните партньори изцяло подкрепят законопроекта с изключение на КТ „Подкрепа“, които се въздържаха.

- реклама -