Испания, социалистите
Началото на броенето на гласовете в Барселона

Социалистите печелят изборите в Испания

Социалистите на премиера Педро Санчес печелят парламентарните избори в Испания. При преброени малко над 50% от бюлетините, партията му получава 126 депутатски места в 350-местния парламент. Това означава почти 30% от гласовете.

Бившият коалиционен партньор от Подемос ще има около 14% или 42 места в парламента. Мнозинство обаче се осигурява със 176 гласа, което означава че евентуално бъдещо правителство на социалистите ще се нуждае от подкрепата на баските или каталонските партии. По подобен начин се развиваха нещата и в последните 10 месеца.

Гласовете за десните

Популярната партия, която управляваше до 2018-а, получава 17% от вота или 65 места в парламента. Това е най-ниският ѝ резултат в историята. Другите десни – Сиудаданос – имат 15%, а крайнодесните от Вокс – 10%. Това обаче означава, че те не могат да направят правителство.

Висока избирателна активност

След напрегната кампания, избирателната активност беше висока – около 60,75% два часа преди края на вота. За сравнение – 51,21% гласуваха на парламентарните избори през 2016-а. Избирателната активност бе значително по-висока в Каталуния, отколкото преди две години, като нарасна с близо 18% до над 64%. Подобно бе и положението в Мадрид.

- реклама -